Osijek
DAN NACIONALNIH MANJINA OBŽ

U Osijeku se danas okupilo pola Europe
Objavljeno 25. svibnja, 2019.

Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije, premijerno održan 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića, posljednje je svibanjske subote doživio i svoje drugo izdanje.


Osmišljen kao prigoda da se kroz svoje izabrane predstavnike javnosti predstave sve manjine koje organizirano djeluju na području OBŽ, Dan nacionalnih manjina i ovom nas je prigodom podsjetio na najveće bogatstvo koje jedna sredina može imati, bogatstvo raznovrsnih kultura i običaja s kojima su nas na Trgu Ante Starčevića upoznali predstavnici srpske, albanske, mađarske, njemačke, romske, slovačke, makedonske, bošnjačke, crnogorske, rusinske i slovenske nacionalne manjine. U Osijeku se u subotu, nije pretenciozno reći, okupilo pola Europe, a priliku da upoznamo bogatstvo osječke i slavonske multikulturalnosti pružio nam je bogat kulturno-umjetnički program u kojemu su središnje mjesto ove godine zauzeli predstavnici makedonske nacionalne manjine.

Programu na središnjem osječkom trgu prethodio je okrugli stol koji se pod nazivom "Aktualno stanje manjinskih zajednica u Osječko-baranjskoj županiji" održao u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije.
- Kao što znate na prostoru naše županije djeluje puno nacionalnih manjina koje su podijeljene u svoja vijeća. Sa svima njima želimo graditi dobre odnose. To nije floskula, na kraju krajeva, ti ljudi žive sa nama i dijele i ono dobro i loše. Kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine za njh imam samo dobre riječi te mi je želja da u narednim godinama od ovoga napravimo manifestaciju u kojoj će uz nacionalne manjine sudjelovati i svi ostali građani naše županije - poručio je uoči početka okruglog stola dožupan Goran Ivanović.
Ivan Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana