Sport
ZANIMLJIVA ZAVRŠNICA SEZONE U PRVOJ HNL

Ključnih 90 minuta za željeno
slavlje Osijeka i Mirka Marića
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Svi oni koji sebe smatraju navijačima NK Osijek trebali bi u nedjelju doći u Gradski vrt

Posljednja utakmica ove sezone u HT Prvoj HNL osječkim ljubiteljima nogometa donosi zanimljivu ponudu. Istina, Inter Zaprešić ne pripada u skupinu onih klubova koji će sami od sebe biti magnet za publiku, ali taj ogled sa sobom nosi veliku važnost za nogometaše Osijeka.

Gas do daske
Matematički, bijelo-plavi još nisu osigurali Europu, za što će im biti potreban minimalno jedan bod iz te posljednje utakmice. Nakon dvije prethodne sezone, u kojima je osječka momčad relativno rano osiguravala plasman na europsku scenu, ovaj će put to trebati osigurati u posljednjih ovosezonskih 90 minuta. Ta neizvjesnost trebala bi privući pristojan broj navijača bijelo-plavih. Postoji još razloga zbog kojih bi se svi oni kojima je bijelo-plava boja draga trebali naći u nedjeljno predvečerje na tribinama Gradskog vrta. Osijekov centrafor Mirko Marić bori se za titulu najboljeg strijelca HNL-a, a takav slučaj nije se dogodio punih 15 godina. I na kraju, uoči susreta, atletskom stazom prodefilirat će juniori, kadeti i pioniri NK-a Osijek koji su, ranije ovog tjedna, postali pobjednici Kupa Hrvatske.

U godinama kada se Osijek grčevito borio za opstanak na najvažnijim se utakmicama skupljalo i po osam tisuća ljudi. Sve ono što će se u nedjelju nuditi u Gradskom vrtu zaslužuje takav ambijent. Prvo pozdraviti sjajne mlade nogometaše osječkog prvoligaša, a na kraju, vjerujemo sa seniorima, proslaviti još jedan izlazak na europsku nogometnu scenu. I čak ni to nije sve. Ako tog dana bijelo-plavima zvijezde budu naklonjene do kraja, pobjeda nad Interom mogla bi značiti i osvajanje trećeg mjesta, što je i najbolji plasman kluba u HNL-u uopće, a posljednji se put dogodio još u sezoni 2007./08. I u tome ima dosta zanimljivosti. Naime, i te godine Osijek je posljednji susret igrao protiv Intera, istina u Zaprešiću (pobijedio je s 2:1), a u momčadi su bila tri čovjeka koja su danas u stručnom stožeru, Karlo Primorac i Ivo Smoje, koji su pomoćnici trenera Dine Skendera, te njegov brat Marin, tada vratar, a danas glavni skaut i pomoćnik sportskog direktora bijelo-plavih.

- Vjerujem kako će naši navijači prepoznati važnost trenutka te da će nas doći podržati u velikom broju i, kao uvijek, nositi nas do pobjede. Trebat će nam huk s istoka - uputio je poziv pristalicama bijelo-plave boje trener Dino Skender.

Što se samog susreta tiče, sve je jasno. Osijek, ako želi vidjeti Europu, ne smije učiniti krivi korak, a, osim toga, uvijek je lijepo sezonu zaključiti na pobjednički način.

- Ispada kako nam se cijela sezona sažela u ovih 90 minuta. Svjesni smo situacije i zato ćemo od prve minute krenuti punim gasom po pobjedu. S obzirom na to da igramo kod kuće, od nas se ništa drugo i ne očekuje. Dosad na domaćem terenu, otkako sam preuzeo klupu, nismo izgubili ni boda, pa se nadam kako će tako ostati - kaže trener bijelo-plavih.

Upitnici oko momčadi
Osijek je ove sezone u susretima protiv Zaprešićana bio vrlo uvjerljiv. Slavio je u sva tri susreta uz čak 12 postignutih i samo jedan primljeni pogodak.

- Ti podatci ne smiju nas zavarati i dovesti u nekakvo stanje opuštenosti. Posljednji međusobni susret s njima najbolji je primjer jer smo ga riješili tek u samoj završnici. Inter je momčad koja se voli nadigravati, a sada kada su rasterećeni briga oko opstanka, ne očekujem kako će se doći braniti u Gradski vrt. Mi kod kuće igramo nogomet koji je učinkovit i dopadljiv u isto vrijeme, pa će to biti naš cilj i u ovoj utakmici - poručuje Skender.

Kadrovska situacija nije baš idealna. Dosta je "rovitih" igrača, pa liječnička služba i fizioterapeuti osječkog kluba ovih dana rade prekovremeno. Zbog toga još ni jučer Skender nije mogao sa sigurnošću znati s kakvom će momčadi početi nedjeljni okršaj protiv Intera.

- Stvarno imamo dosta problema s ozljedama. Žestok ritam i zahtjevne utakmice koje smo igrali ostavili su traga na dečkima. Stoga nam je cijelog ovog tjedna fokus bio na osposobljavanje tih ozlijeđenih igrača. Optimist sam i vjerujem kako će većina njih biti spremna za nastup, samo ostaje vidjeti s kakvom minutažom. No uopće ne dvojim kako će maksimalno spremni i odlučni dočekati početak susreta - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Eh, kad bi se dogodio idealan scenarij, plasman u Europu s 3. mjesta, Marićeva titula najboljeg strijelca HNL-a i onda tome dodate tri osvojena Kupa u mlađim kategorijama. Kakav bi to tjedan bio za NK Osijek i njegove navijače.

Dalibor Keler
Kohorta dodjeljuje svoju nagradu

Svečarskom raspoloženju uoči susreta Osijek - Inter Zaprešić svoj će doprinos dati i navijačka Udruga Kohorta. Uobičajno najvatreniji navijači bijelo-plavih uoči posljednje utakmice sezone na domaćem terenu dodjeljuju svoju nagradu igraču NK Osijek koji je, prema njihovim kriterijima, bio najbolji u natjecateljskoj godini. Objava imena dobitnika i uručenje nagrade bit će uoči utakmice. D.Kl.

Defile junaka iz Slavonskog Broda

Jedan od jakih razloga zbog čega bi se u nedjelju trebalo zaputiti na stadion Gradski vrt jest i ono što će se dogoditi uoči susreta Osijek - Inter. Tada će pred publiku izaći juniorska, kadetska i pionirska momčad bijelo-plavih koje su početkom tjedna u Sl. Brodu postale pobjednici Kupa Hrvatske. Bit će to prilika da ih se pozdravi i nagradi zasluženim ovacijama za sjajan pothvat. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike