Sport
TRENER RK OSIJEK IVAN ŠUNDA

Za Premijer ligu nam ipak treba nešto više
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Osječki su rukometaši završili prvoligaško prvenstvo kao peti, a jedina su momčad koja je oba puta svladala prvaka Bjelovar

Rukometaši Osijeka završili su sezonu u Prvoj HRL Sjever na petom mjestu. U 26 kola su skupili 34 boda, samo dva manje od trećeplasirane Viro Virovitice te su time ispunili onaj prvobitni plan o plasmanu pri vrhu prvoligaškog "sjevera".

Želja je bila biti najmanje među prvih šest klubova, što je i ostvareno, uostalom tu su i boravili većim dijelom prvenstva, dok je za nešto više, a to znači borbu za Premijer ligu, ipak nedostajao još poneki detalj. To je istaknuo i trener Ivan Šunda, koji je nakon prvog kola na klupi naslijedio Vedrana Ćurka, a sezonu je ocijenio uspješnom.

Može i bolje
- Uvijek je cilj ići po što više. S obzirom na okolnosti oko mog preuzimanja momčadi, trebalo je vremena da ju upoznam, kao i ligu te ostale suparnike. No imao sam neke predodžbe o kvaliteti mojih igrača i mislio sam da možemo ostvariti taj cilj. I još uvijek vjerujem da možemo biti i bolji te se boriti za ulazak u Premijer ligu. Ali za to nam ipak treba puno više, od logistike pa do svih drugih stvari koje se trebaju poklopiti. Međutim, generalno kada se sve zbroji i oduzme, zadovoljan sam. Da je moglo biti više i bolje, moglo je. Pokušat ćemo nagodinu ako ostanemo na okupu - pričao je u osvrtu na sezonu Šunda, koji je odmah nakon preuzimanja klupe osječkog prvoligaša isticao kako je liga vrlo izjednačena. To se i potvrdilo, praktički su se nešto više od ostatka gornjeg "doma" izdvojili samo prvak Bjelovar i drugoplasirani KTC, a gotovo svi ostali imali su svoje bolje i lošije periode sezone. Osječani su imali jak finiš, slavili su u šest od posljednjih sedam kola i jedini su koji su oba puta "skinuli" prvaka.

- Bjelovar se izdvojio, KTC ima isto vrlo kvalitetnu momčad, ali skraćeni kadar. Što je nama nedostajalo? ‘Napalili‘ bismo se na jake utakmice, koje bismo dobili, a na nekim ‘manjima‘ gubili bodove. Eto, o tome govore i brojke: uzeli smo sva četiri boda protiv Bjelovara, tri s KTC-om, i od Viro Virovitice i Ivanića imamo bolji međusobni omjer, a jedino nas je tu nadjačala šestoplasirana Moslavina, koju smo dobili jedan razlike, a tamo smo izgubili uvjerljivo. To je vjerojatno tako s mlađim momčadima, uvijek se ‘napališ‘ kad ti netko jači naiđe. S druge strane, ne možeš nikome otići u goste i misliti da će biti lako, mlada si momčad ne može dopustiti stav ‘dobit ćemo to jer smo kvalitetniji‘. Možda i jesi, ali to treba pokazati i na terenu. U svakom slučaju ovo je definitivno bilo dobro iskustvo, a sljedeće sezone ćemo valjda biti pametniji.

Šunda smatra kako njegovi igrači još imaju dosta prostora za napredak, ističe kolektiv kao najveću snagu, ali je jednog igrača ipak izdvojio.

- Svaki trener ima neke svoje ideje, tako da je trebalo vremena da igrači prihvate i usvoje moje. Apsolutno mislim da nismo još ni na 80 posto onoga što želim i što možemo, ali dok ti igrača uvjeriš da treba gledati kako pucati i zabiti, a ne kako igrati na sigurno..., sve to zahtijeva vremena. Ukupno gledajući, igrači su bili tu negdje, ne bih rekao da je netko imao neki kontinuitet, uvijek bi jedan iskočio, a gotovo svaku utakmicu to bi bio neki drugi igrač. Jedino bih Kužea izdvojio, koji je sa 17 godina svoje role odigrao zrelo i dobro, za što je sada nagrađen i pozivom za kadetsku reprezentaciju.

Sljedeći korak
Godinama već "tinja" želja da se RK Osijek vrati u najjači razred hrvatskog rukometa, a glavna "točka" zapinjanja oko ostvarenja tog cilja uglavnom su bile financije. Jasno je kako se bez ozdravljenja u tom segmentu ne može argumentirano pričati o Premijer ligi, ali čak i uz to nema brzog rješenja, što je istaknuo i Šunda.

- Momčad se ne stvara preko noći, pa ni nakon samo godinu dana, treba rada. Volio bih da svi moji igrači ostanu na okupu, uz eventualno još jedno pojačanje. No, htjeli mi to ili ne, za našim igračima postoji zanimanje, ostavili su svojim nastupima dojam tako da ima upita za njih. Jasno je da sve ovisi o mogućnostima, prvo to Uprava mora posložiti da vidimo može li se pratiti borba za prvo mjesto. Mišljenja sam da se u gradu kao što je Osijek može pronaći taj dio novca koji je potreban za taj dodatni iskorak. Ali, kao što sam već rekao, za Premijer ligu nam treba i logistika te još puno rada. Dosegnuli smo jedan nivo i sad ne smijemo na njemu stati, moramo napraviti sljedeći korak i nadam se da ćemo to i uspjeti - ocijenio je Šunda, koji će s momčadi raditi najmanje do kraja svibnja, a plan je da pripreme za sljedeću sezonu počnu krajem srpnja. Do tada bi možda bila i jasnija situacija s kakvim će ambicijima osječki klub krenuti u novo prvenstvo.

Goran Roguljić
susret protiv PPD-a Zagreb kao nagrada
Osječani su u Kupu dogurali do osmine finala, gdje su ispali od našeg najboljeg kluba PPD-a Zagreb. Ta je utakmica pred ispunjenim tribinama dvorane Zrinjevac bila i svojevrsna nagrada osječkim rukometašima, koji su pružili solidan otpor u prvom poluvremenu “plinarima” te za svoje poteze često zarađivali buran pljesak gledatelja.

- Definitivno je igranje pred domaćom publikom i punom dvoranom bila nagrada za sve nas, teško se ljepše oprostiti od Kupa i biti zadovoljniji. Pogotovo što se radi uglavnom o domaćim dečkima. Naravno da je Zagreb igrao koliko mu je trebalo i kada je bilo potrebno dati “gas”, to je i napravio te je demonstrirao razliku u kvaliteti i tjelesnoj spremi. Ali bio je to lijep doživljaj za sve nas.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana