Novosti
RAST

Investicijska se klima popravlja
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Investicijska klima u Hrvatskoj se popravlja, a iz godine u godinu zamjetan je porast gradnje proizvodnih pogona, istaknuto je u petak u Splitu na Investicijskom forumu južne Hrvatske, koji je organizirao poslovni tjednik Lider.

"Tijekom 2017. investirano je u 229 novih industrijskih zgrada i skladišta, a u 2018. godini broj takvih investicija bio je 282", istaknuo je glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović. Pritom je za proizvodne pogone u 2017. godini izdana 171 dozvola, a u 2018. godini izdane su 183 takve dozvole, dodao je. "Udio industrijskih zgrada u ukupno izdanim dozvolama u 2018. godini bio je 65 posto, a godinu dana prije takav ukupni udio bio je 57 posto", objasnio je Šajatović.

Prema njegovim riječima, ako se taj trend nastavi i u 2019. godini, to će biti znak da, usprkos tomu što politika nije usredotočena na takve stvari, zemlja ide u dobrom smjeru.

Također, kazao je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj postoji između 300 i 400 srednjih i velikih tvrtki. "Da sam ja premijer, pozvao bih sve te tvrtke i rekao im - što vam treba da za tri godine poraste proizvodnja za 100 posto i broj zaposlenih za 50 posto. Tada bismo sigurno imali porast BDP-a za 3 ili 4, ili 5 posto", rekao je Šajatović.

Podsjetio je da je tjednik Lider u ožujku ove godine u sklopu projekta Lider invest raspisao natječaj za nominaciju najboljih proizvodnih investicija radi afirmacije ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. Natječaj je otvoren do 15. rujna ove godine, a priznanja će biti dodijeljena krajem listopada. Nominacije se odnose na kategorije velikih investicija, iznad 150 milijuna kuna, srednjih investicija, od 10 do 150 milijuna kuna, i malih investicija, ispod deset milijuna kuna. Načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Sani Ljubunčić istaknuo je kako je planirano ulaganje ove godine oko 14 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, energetski sektor i vodno gospodstvo te oko osam milijardi kuna u razvoj turizma. H