Novosti
KATALOG PODUZETNIČKIH ZONA

Većina tvrtki uspješno posluje i planira proširiti proizvodnju
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Primjerice, našički Pro-lim već dvije godine proizvodi isključivo za slavonske naručitelje

Osječko-baranjska županija u petak je na poseban način organizirala promociju Kataloga poduzetničkih zona svoje županije. Naime, za predstavnike jedinica lokalne samouprave, poduzetničkih potpornih institucija, komora i medija organizirali su obilazak industrijskih/gospodarskih/poduzetničkih zona osnovanih oko županijskih gradova.


Na području Osječko-baranjske županije osnovane su 82 poduzetničke zone. Tridesetak zona gotovo je u potpunosti infrastrukturno opremljeno, a ostale su u fazi pripreme. Zone su raspoređene prema administrativnoj podjeli na općine i gradove, a smještene su u svim gradovima na području Županije te gotovo u svim općinama.


- Ovom prigodom promoviramo novi, nadopunjeni katalog koji obuhvaća infrastrukturno opremljene zone i one koje imaju investitore, ulagače koji rade i funkcioniraju u tim zonama. Kada govorimo o njihovom broju, dakle tih tridesetak, držim da je to dovoljno, nema potrebe za stvaranjem novih, ali potrebno je bolje popuniti postojeće. Sada obilazimo i promoviramo zone unutar Županije, kako bi se domaći investitori odlučili zaposliti naše ljude i na taj način postali bolji i kvalitetniju u gospodarskom i svakom drugom smislu. Katalog je, naravno, na raspolaganju i svim ostalim poduzetnicima koji ovako na jednom mjestu mogu dobiti informaciju o kapacitetima zona, raspoloživim parcelama, naravno, uvjetima i cijenama zemljišta, ali i brojnih pogodnosti koje svaki vlasnik zone nudi potencijalnom investitoru - rekao je uvodno osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je bio domaćin dijela turneje, a potom ga je zamijenio dožupan Petar Lagator.


Tiskana verzija Kataloga dostupna je u resornim upravnim županijskim tijelima i dostavljena je općinama i gradovima na području županije. Dostupna je i verzija u elektronskom obliku.


A obilazak je pokazao da optimizma ima. Tako se Inspecto (Osijek, Zona Nemetin) odlikuje najmodernijim laboratorijima koji se bave kontrolom kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. U Industrijskoj zoni Đakovo tvrtka Ancona ima popunjene kapacitete proizvodnje hotelskog namještaja za domaće i inozemne naručitelje. U Gospodarskoj zoni Sjever u Belišću djeluje najuspješnija županijska tvrtka Harburg-Freudenberger, bave se proizvodnjom hidrauličnih preša za proizvodnju automobilskih guma i specijaliziranim strojevima za industriju autoguma te proizvodnjom ostalih strojeva za posebne namjene. Ukupan broj zaposlenih je 700 djelatnika, uz još tisuću angažiranih kooperanata. No čini se kako su im nedostatni proizvodni prostori, pa najavljuju gradnju nove proizvodne hale.


Jednako tako uspješni su i oni manje poznati široj javnosti. Primjerice, u Industrijskoj zoni Janjevci (Donji Miholjac), djeluje tvrtka Fungus Panonia koja se bavi se uzgojem šampinjona, i to u potpunosti automatiziranom proizvodnom pogonu koji je počeo s radom početkom rujna 2016. godine. Kapacitet proizvodnje na tjednoj bazi iznosi do 8,5 tona, a svježe šampinjone dostavljaju diljem Hrvatske. U planu je širenje na susjednu parcelu s novim pogonom.


Gotovo jednako dobre vijesti dolaze i od vlasnika našičkog Pro-lima čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija. Nakon niza godina koje su radili za inozemno tržišite, pa potom i Istru, u posljednje dvije godine njihova proizvodnja ostaje na području Slavonije jer, kažu, nema više potrebe da se negdje dalje natječu za posao.


Sjajan kooperantski posao za lokalnu metalnu industriju i brojne poljoprivredne kombinate odrađuju i u Briketstroju koji djeluju u Poduzetničkoj zoni u Valpovu.
Na objektima većine ovih tvrtki stoje ploče koje pokazuju kako su korisnici europskih sredstava, a brojni su za poboljšanje svoga poslovanja koristili i poticajna sredstva koje u svojim programima poticanja poduzetništva nudi Osječko-baranjska županija.


Dario Kuštro
82

poduzetničke zone osnovane su na području Osječke županije
30

poduzetničkih zona u potpunosti je infrastrukturno opremljeno
9

poduzetnika radi u ekoindustrijskoj zoni Nemetin
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost