Regija
NOVA ZGRADA GRADIT ĆE SE DVIJE GODINE

Škola vrijedna 60 milijuna kuna čeka natječaj za izvođača radova
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Kao jedan od ambicioznijih planova za donjomiholjačko srednje školstvo već se nekoliko godina najavljuje gradnja nove zgrade. Najavljivalo se to od 2008., no prije nešto više od godinu dana počela je konkretna priča kada su, na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, krenuli razgovori s nadležnim ministarstvima o tome treba li škola temeljitu obnovu ili će se graditi nova zgrada. Jedino, trajno rješenje jest nova zgrada koja bi se trebala sagraditi na prostoru iza sadašnje škole, a koja je dogovorena krajem kolovoza 2018. godine u Zagrebu, na sastanku čelnika županijske i donjomiholjačke vlasti te srednje škole s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njihovim suradnicima. I ministar i ministrica sami su se uvjerili u loše stanje postojeće školske zgrade. Dobivena su obećanja o brzoj gradnji škole. Prema riječima ravnatelja Srednje škole Donji Miholjac, Nenada Perića, projekt je finaliziran i aktualan. Ishođene su sve potrebne dozvole. Vrijednost gradnje nove školske zgrade, kaže ravnatelj Perić, iznosi približno 60 milijuna kuna.

- U studenome sam poslao svu dokumentaciju u ministarstvo i, prema posljednjim informacijama, čeka se raspisivanje javne nabave, a koja bi trebala biti uskoro provedena. Nadamo se da nećemo dugo čekati na kamen temeljac - rekao je ravnatelj Perić. Pohvalio je sve aktivnosti koje je poduzela i poduzima aktualna uprava Osječko-baranjske županije.

Dok čekaju novu školu, tristotinjak učenika i pedesetak djelatnika čine sve kako bi barem malo uljepšali postojeći kompleks škole koja je u izrazito lošem stanju. U kompleksu su četiri objekta, glavna zgrada iz 1932. godine i tri praktikuma nastala prenamjenom starih staja krajem sedamdesetih godina. Školska zgrada ima prilično lošu izolaciju, pročelje se raspada i time se još više narušava njezin izgled. Drvena je stolarija istrošena pa su prozori za zid zakucani čavlima. Računi za grijanje zato su im, objašnjavaju, enormni. Vlaga iz podrumskih prostora prije nekoliko godina došla je do prizemlja pa je vidljiva na svim dijelovima zidova koji nisu prekriveni namještajem, pločom ili stolarijom. No, kako doznajemo, škola vlastitim sredstvima uređuje učionice i prilagođava prostor, sukladno svojim mogućnostima.

- Činimo sve da preživimo do preseljenja. Od 2008., kada je krenula priča o novoj zgradi, nisu obavljani nikakvi zahvati. Nova zgrada trebala bi biti sagrađena u roku od dvije godine, nakon čega će se stara srušiti - kaže ravnatelj Nenad Perić.  

Iako učenici Srednje škole Donji Miholjac godinama pohađaju nastavu u potpuno neprimjerenim uvjetima, možda i najgorim u Hrvatskoj, marljivo rade i postižu izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja.

Snježana Fridl
Zajedno financiraju država i županija
Vezano uz gradnje škole, kontaktirali smo županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. U odgovoru na naš upit, pročelnica Sandra Filipović navela je da je dokumentacija proslijeđena u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te da se očekuje obavijest o početku javne nabave za izvođenje radova. “Investiciju će većim dijelom financirati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a manjim dijelom Osječko-baranjska županija. Očekuje se sastanak na kojem će biti dogovorene pojedinosti sporazuma o sufinanciranju investicije”, navela je pročelnica Sandra Filipović.
Nenad Perić

ravnatelj Srednje škole

Činimo sve da preživimo do preseljenja. Od 2008., kada je krenula priča o novoj zgradi, nisu obavljani nikakvi zahvati. Nova zgrada trebala bi biti sagrađena u roku dvije godine, nakon čega će se stara srušiti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike