Osijek
USPJEH ZAVODA ZA ORTOPEDIJU KBC-A

Prva javna bolnica koja ugrađuje koljena Attune
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Novi koljenski implantat, čak 70 posto skuplji od postojećeg zlatnog standarda, ugrađuje se prema ocjeni stručnog konzilija

KBC Osijek prva je bolnica u sustavu javnog zdravstva u kojoj je - prošle srijede, 63-godišnjem pacijentu, ugrađeno umjetno koljeno najnovije generacije.

Iza tog uspjeha stoje specijalisti Zavoda za ortopediju i traumotologiju osječke bolnice, a kojoj je tvrtka Johnson&Johnson iskazala svoje povjerenje i odabrala ju kao centar izvrsnosti u kojem će se ugrađivati koljenski implantat pod nazivom Attune. "Ortopedija KBC-a Osijek niz godina kontinuirano radi na usavršavanju i unaprjeđivanju struke, pa tako i u endoprotetici kirurgije koljena. Jedan od novih koraka je operacijski postupak gdje smo mi pristupili ugradnji najnovijeg proizvoda tvrtke Johnson&Johnson, s kojom surađujemo 17 godina. Oni su prepoznali kvalitetu posla koji radimo i odlučili su da budemo prva javna bolnica u kojoj će se ugrađivati to koljeno, koje se do sada ugrađivalo samo u privatnim klinikama. Treba reći da oni ovu vrstu implantata ne distribuiraju svim bolnicama i državama, nego samo centrima za koje smatraju da znanjem i stručnošću opravdavaju kvalitetu njihovih proizvoda. Zanimljivo je da su koljena koja danas ugrađujemo svojim dizajnom patentirana još početkom ovog stoljeća, odnosno posljednje su izmjene učinjene prije 20 godina. Jasno, s napretkom tehnologije i proizvođači su uveli neke promjene, pa novo umjetno koljeno još bolje prati anatomska kretanja u samom koljenskom zglobu, koji je najkompleksniji zglob u ljudskom tijelu", objašnjava dr. Boris Žulj, s Ortopedije KBC-a Osijek.

Treba reći kako je novi koljenski implantat čak 70 posto skuplji od postojećeg zlatnog standarda, te za sada neće ući u standardnu proceduru za ugradnju umjetnog koljena, nego će ga biti moguće dobiti samo prema ocjeni stručnog konzilija. Inače, zanimljivo je da je koljeno ugrađeno pacijentu koji na drugoj nozi već ima umjetno koljeno istog proizvođača, ali starijeg dizajna, pa će sam pacijent sada najbolje moći ocijeniti razliku u tehnologiji i dizajnu između nove i stare proteze.

"Ponosno možemo reći da osječka Ortopedija u Hrvatskoj ima najkvaliteniji i najširi spektar implantata, posebno u endoprotetici. Mi radimo s tri dobavljača, a riječ je o kompanijama Johnson &Johnson, Zimmer Biomet i Arthrex. Sve su tri kompanije među prvih pet najvećih i najkvalitetnijih u svijetu, a mi se kao stručni kolegij zauzimamo, i u tome imamo podršku uprave, da nastavimo trend najveće kvalitete", napominje dr. Žulj.

Recimo još i kako su indikacija za ugradnju umjetnih koljena degeneracijski procesi, odnosno staračke promjene koje dovode do gubitka hrskavice u dijelu zgloba, a posljedica su ograničene kretnje i kontinuirani bolovi. "Pacijenti trpe pa im, da bismo im vratili funkciju i riješili ih bolova, ugrađujemo umjetno koljeno", zaključuje dr. Žulj.

Nefreteta Z. Eberhard
ugled
POZNATA TVRTKA IZABRALA JE KBC OSIJEK
Ugradnja umjetnog koljena počela 1954.
Kada se konzervativnim metodama liječenja, lijekovima i fizikalnim terapijama te biološkim operacijama, više ne postiže pozitivan rezultat liječenja, indicirana je zamjena ugradnjom umjetnog zgloba koljena. Ugradnja umjetnog koljena počela je 1954. radom engleskog ortopeda L.G.P. Shiersa te se od tada neprekidno razvija. Danas je operativni zahvat ugradnje umjetnog koljena uspješan u više od 90 % pacijenata, s trajnošću endoproteze i 20 godina. Zbog čega neka koljena stare brže od drugih, još nije potpuno razjašnjeno.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike