Osijek
MILENIJSKI “LIKE” NE PRESTAJE ODUŠEVLJAVATI

Šimu Strikomana i osječke maturante pohvalio i britanski magazin Time Out
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Jedan od vodećih svjetskih turističkih vodiča - britanski magazin Time Out - objavio je u četvrtak u svojem internetskom izdanju članak o proslavi mature u Hrvatskoj ocijenivši grad Osijek i osječke maturante pobjednicima slavlja zbog koreografije i briljantne milenijske fotografije koju je s vatrogasnih ljestava i 53 metara visine snimio Vodičanin Šime Strikoman, a maturanti tijelima ispisali i formirali simbol "LIKE". Time je osječki ispraćaj maturanata dobio i turističku notu.

"Hrvatska se jučer probudila uz tradicionalnu i bučnu proslavu završetka srednje škole. Odjeveni u posebne majice, uz zviždaljke i zastave, maturanti su već u jutarnjim satima krenuli s cjelodnevnom zabavom. Nakon što su se sastali s kolegama u školi, slavlje je preseljeno na gradske ulice, trgove i parkove, a zbog buke, šarenih majica i odjevnih kombinacija, posvuda su bili primijećeni", piše Time Out. Zatim ističe Osijek.

"Ove je godine Osijek, grad na istoku zemlje, odnio pobjedu u proslavi mature uz koreografiju kojom su maturanti u središtu grada tijelima formirali golemi Facebookov "Like”, a što je ovjekovječeno briljantnom fotografijom iz zraka Šime Strikomana”, piše Time Out.

Pitali smo autora njegove jubilarne, 10. milenijske fotografije ispraćaja maturanta u Osijeku, koji je inače začetnik ideje i autor ukupno 673 milenijske fotografije, što kaže na primijećenost i pohvalu u svjetskim medijima, a da, s druge strane, vijest o tome nije prenesena u većini nacionalnih medija. Objavom u Time Outu, kaže nam ovaj diplomirani televizijski i filmski snimatelj te likovni umjetnik – fotograf iz Vodica, iznenađen je i počašćen.

"Drago mi je zbog osječkih maturanata, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koja sve organizira, a i nas koji na projektu radimo godinama. Uvijek je lijepo kada dobijete i međunarodno priznanje svjetskog medija", kaže nam Strikoman.

A slovni i simoblični "LIKE" iscrtavali su večer ranije Osječani koji ljetuju u Vodicima zajedno sa Strikomanovom ekipom u Županijskoj ulici. "U Vodicama mnogo Osječana ima svoje kuće i kod nas ljetuje, pa čak imamo tu jednu malu ulicu koju zovemo Osječkom ulicom. Kako se svi poznajemo, naši vodički susjedi iz Osijeka iziđu nam u susret u svome gradu i tu noć prije ispraćaja maturanata zajedno s nama provedu u Županijskoj ulici iscrtavajući obrise za fotografiju. Razgovaramo, zafrkavamo se i može se reći da bude obiteljska atmosfera", opisuje nam Strikoman vezu na relaciji Osijek - Vodice.

Objasnio je i da se fotografija može snimiti dronom, ali ne bi se postigao rezultat kakav je on kao redatelj zamislio - pazi se na kut snimanja, kadar obvezno mora uključiti i prepoznatljivu osječku konkatedralu, a svemu prethode nacrt i proba.

Time Out zaključuje članak mišlju kako je norijada u cijeloj zemlji prošla veselo i razdragano, unatoč tomu što su se neki nacionalni mediji fokusirali na incidente vezane uz grupu maturanata. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike