Crna kronika
OPASAN NALAZ NA GROBLJU U BOROVU

U grobnici pronađeni eksploziv, mine, streljivo
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Opasna minsko-eksplozivna sredstva i oružje bili su skriveni u grobnici iz 1945.
BOROVO - Cijeli arsenal - oružje, bombe, eksploziv i streljivo, pronašao je u četvrtak ujutro u grobnici na mjesnom groblju u Borovu grobar Siniša Sremac. Iz policije doznajemo da je veća količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih naprava pronađena pri otvaranju grobnice osobe koja je preminula 1945., na dubini 20 - 75 centimetara.
Djelatnik komunalne tvrtke o opasnom nalazu odmah je dojavio policiji, a policijski pirotehničar iz grobnice je izvadio tri poluautomatske puške, dvije puške M-48, ručni raketni bacač, 17 ručnih bombi, 36 komada vojnog eksploziva TNT od 200 grama, ukupno sedam kilograma i 200 grama, 500 grama plastičnog eksploziva, tri protuoklopne mine, devet upaljača za protuoklopne mine, 20 metara sporogorućeg štapina, nekoliko tisuća komada različitog streljiva, uređaj za detekciju radioaktivnosti te više nabojnika za automatske i poluautomatske puške. Oružje, streljivo i minsko-eksplozivne naprave policijski pirotehničari odnijeli su na sigurno te će ih naknadno uništiti. O pronađenom oružju izviješteno je Državno odvjetništvo u Vukovaru.


Siniša Sremac 20 godina radi kao grobar, a od kraja 90-ih zadužen je za groblje u Borovu. Zaposlenik je komunalne tvrtke Eko-Dunav. Kako kaže, nije ovo prvi put da se susreće s oružjem, minama i drugim opasnim sredstvima skrivenima nakon Domovinskog rata.


- Od 1999., kada sam preuzeo groblje, do sada sam na groblju pronašao 50-ak tenkovskih mina i puno drugog oružja, ali ne kao u grobnici u četvrtak. Oružje sam pronalazio skriveno pod čemprese i drugo drveće, na smetištu, pa bih uvijek zvao policiju. Bilo je i pušaka, svega. Posljednji put takve sam stvari pronašao prije sedam ili osam godina i mislio sam da je to zadnje, da više toga neće biti. Dobro je sve i prošlo koliko je tu svega u grobnici bilo, eksploziva i svega, da se nije nešto aktiviralo. Po pakiranjima bih rekao da je to sve od posljednjeg rata - rekao nam je Siniša Sremac.


Zoran Baćanović, načelnik Općine Borovo, kaže da se za njegova šestogodišnjeg mandata ovakav slučaj na groblju nije zbio. Iz policije podsjećaju građane da je i dalje u tijeku preventivna akcija "Manje oružja, manje tragedija", stoga pozivaju građane koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo da ga dobrovoljno predaju, bez straha od bilo kakvih kazni.
- Skrećemo pozornost građanima da oružje koje namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja oružja i ozljeđivanja, nego da o tome osobno ili telefonom obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći, u vozilu bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju. Upozoravamo građane da budu oprezni te da pronađene predmete, koji sliče eksplozivnim sredstvima, ne uklanjaju sami, nego da o tome odmah obavijeste policiju. Još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova, jer još uvijek postoje nesavjesni pojedinci koji tako odbacuju oružje i minsko-eksplozivna sredstva kojih se žele riješiti. Ako pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati i donositi u policijsku postaju, kako ne bi došlo do aktiviranja oružja i ozljeđivanja, nego o tome obavijestite policiju na broj 192 - poručio je Domagoj Džigumović, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.
Sandra Lacić
U grobnici je bilo i 17 ručnih bombi, vojnog eksploziva TNT od 200 grama te plastičnog eksploziva
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike