Svijet
BRITANSKA PREMIJERKA ODLAZI 7. LIPNJA

Theresa May: Čuvarica reda koja nije uspjela urediti Brexit
Objavljeno 24. svibnja, 2019.

Britanska premijerka Theresa May u petak je poručila da podnosi ostavku, čime je pokrenula utrku za novim čelnikom konzervativaca, koji će morati potražiti novi dogovor glede Brexita.

May je objavila raspored svojeg odlaska: 7. lipnja podnosi ostavku u Konzervativnoj stranci, a utrka za novim čelnikom počinje tjedan nakon toga. "Podnosim ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja, kako bismo izabrali novo vodstvo", poručila je May ispred svojeg ureda u Downing Streetu.

Bivša ministrica unutarnjih poslova koja je izbrusila zube na useljeničkoj politici slomila ih je na Brexitu. Uhvaćena između nesalomljivih briselskih tehnokrata i nepokolebljivih zagovornika Brexita, dviju strana koje nikako nije uspjela pomiriti, premijerka Theresa May podnijela je ostavku. Theresa May predstavila se kao "čuvarica narodne volje" kada je, mjesec dana nakon referenduma o Brexitu, imenovana premijerkom. May je prije toga glasanja formalno podržavala napore svoga prethodnika Davida Camerona da Britanija ostane u Uniji, ali je pričekala da njezin tadašnji šef padne u jamu koju si je sam iskopao nakon što su ga birači odbili podržati na referendumu. Bivša ministrica unutarnjih poslova izgradila je svoju političku reputaciju kao stroga čuvarica zakona i reda, pokazavši snagu karaktera kada je u govoru 2014. očitala lekciju policiji. Naglasila je tada da se radna etika mora promijeniti, istaknuvši probleme s rasizmom i seksizmom u policijskim redovima. Kći protestantskog vikara, May je u braku od 1980. i nema djece. Prvi je put izabrana u parlament 1997., a ministricom postaje 2010.

Kao ministricu unutarnjih poslova kritizirali su je za "neprijateljsku politiku" prema useljavanju, a potom kao premijerku da nije održala obećanje i zadržala netomigraciju ispod 100 tisuća ljudi godišnje.

Slabo se angažirala u kampanji uoči referenduma o Brexitu, što je neke promatrače potaknulo na nagađanje o njezinoj kalkulantskoj naravi. Kao premijerka, prema mnogima, fatalno je pogriješila sazvavši prijevremene izbore sredinom 2017., a potom, nakon što je iznenađujuće izgubila većinu u parlamentu, i sklapanjem koalicije sa sjevernoirskim nacionalistima (DUP) da se održi na vlasti. Uhvaćena između tvrdolinijaša u vlasititoj stranci i DUP-a s jedne i čvrstih briselskih birokrata s druge strane, May je vukla poteze koji su se činili jedan očajniji od drugog. U posljednjem pokušaju da uvjeri zastupnike da prihvate njezin sporazum o Brexitu ponudila je ostavku ako ga prihvate. Ni to joj nije prošlo.

May je za sebe govorila da nije "razmetljiva političarka koja pravi predstave" nego posvećena, marljiva javna službenica koja želi ispuniti ono za što su Britanci glasali prije tri godine. H
Theresa May

premijerka na odlasku

Nisam razmetljiva političarka koja pravi predstave, nego posvećena, marljiva javna službenica koja želi ispuniti ono za što su Britanci glasali prije tri godine.
Druga premijerka
May, koja je izdržala krize i poraze prilikom pokušaja pronalaska kompromisa oko Brexita koji bi prihvatio parlament, kaže kako vodstvo stranke napušta bez loše volje. “Uskoro ću napustiti posao koji mi je bio životna čast”, kazala je May drhtavim glasom, boreći se sa suzama. “Druga premijerka u povijesti, no zasigurno ne posljednja”, dodala je May. “Radim to bez zle volje, no s ogromnom i trajnom zahvalom što sam imala priliku služiti zemlji koju volim”, naglasila je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike