Kultura
FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
OSIJEK - Hrvatski tamburaški savez u Osijeku u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom te Slavonskim tamburaškim društvom "Pajo Kolarić" iz Osijeka organizira 42. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe od 30. svibnja do 2. lipnja u četiri slavonska grada - Osijeku, Našicama, Vukovaru i Đakovu.

Cilj koji ovaj festival u svojoj izvedbi nastoji ostvariti jest poticaj i njegovanje tamburaške glazbe okupljanjem skladatelja, dirigenata, glazbenih stručnjaka, pedagoga i mladih glazbenika tamburaša na jednome mjestu za razmjenu znanja i umijeća. Također, želi se potaknuti ljubitelje tamburaške glazbe, ali i cijelu javnost da osvijeste važnost o očuvanju tradicijske glazbe prepoznatljive za istočni dio Hrvatske.

Tijekom četiri večeri, u Osijeku, Našicama, Vukovaru i Đakovu, u natjecateljskom i revijalnom programu, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe predstavit će se 23 tamburaška orkestra i komorna ansambla s više od 500 glazbenica i glazbenika tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Svoje tamburaško umijeće pokazat će izvodeći 70 skladbi pisanih za tambure, od kojih je čak osam praizvedbi.

Sve informacije o programu prvoga dana 42. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe mogu se pronaći na službenoj web-stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku te na službenoj Facebook stranici toga događaja. D.Kć.
Trajanje od 30. svibnja do 2. lipnja
Prvog dana, 30. svibnja, festival će se održati u Osijeku u dvorani Vikarijata, a potom će se, 31. svibnja, preseliti u Koncertnu dvoranu OGŠ “Kontesa Dora” u Našicama. Nakon toga je, 1. lipnja, središte održavanja festivala Hrvatski dom Vukovar te se festival zaključuje 2. lipnja u Centru za kulturu u Đakovu. I ove će godine program voditi dugogodišnja prijateljica festivala Vlasta Ramljak. Najboljem orkestru/ansamblu, najboljoj praizvedbi, najboljem dirigentu i vokalnom solistu bit će dodijeljena plaketa Tambura Paje Kolarića.
Možda ste propustili...

OSJEČKI UČENIK U PROJEKTU EUROPEAN SPIRIT YOUTH ORCHESTRA

Gustav Kujundžić: Kroz ovakve se projekte razvijamo i rastemo

IMAJU VELIKU ČAST NASTUPITI 3. LISTOPADA

Cantus Ansambl na prestižnom Venecijanskom bijenalu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA U MLU

Grand Prix dobio Damir Mataušić za rad - Identitet

2

MALI I USTRAJNI: TEATAR TO GO SLAVI 5. ROĐENDAN

Čovjek se pita zašto se netko uopće trudi osnovati neovisno kazalište. Odgovor je: sloboda

3

U SUBOTU U DJEČJEM KAZALIŠTU BESPLATNA PREDSTAVA

Iz Nitre u Osijek stižu "Danka i Janka"