Sport
FINALE PRVENSTVENE SEZONE U GRADSKOM VRTU

Idemo, bijelo-plavi, osigurajte Europu, a Mariću titulu prvog strijelca HNL-a
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Marić u nedjelju ima priliku doći do drugog najboljeg sezonskog učinka Osijekovih napadača u HNL-u

Ovosezonsko finale hrvatskog prvenstva u Gradski vrt donosi dvije neizvjesne borbe za nogometaše Osijeka. Ona prva, važnija, vodit će se za osiguranje pozicije koja vodi u Europu, a drugu će voditi Mirko Marić za titulu najboljeg strijelca sezone.


Statistički gledano, u oba ta izazova Zaprešićani su gotovo idealan suparnik. Naime, Osijek ih je u sva tri dosadašnja susreta glatko pobijedio, a jedan je od tih trijumfa i najuvjerljiviji koji su postigli ove sezone u prvenstvu. S druge strane, što se Mirka Marića tiče, on je ove sezone od svojih 18 pogodaka čak pet postigao baš u utakmicama protiv zaprešićke momčadi.

Mara uz bok Špeharu

Mirko posljednji ovosezonski susret dočekuje na diobi prvog mjesta liste strijelaca s Hajdukovim Mijom Caktašem, kojeg će u posljednjem kolu čekati mnogo teži posao jer su Splićani gosti Dinama. Naravno, to ne znači kako će Marić imati "laganu šetnju" protiv Intera, ali ipak će mu put do naslova prvog "topnika" HNL-a biti bar malo prohodniji u odnosu na Caktaša. Inače, već s ovih 18 pogodaka izjednačio se s Robertom Špeharom na drugom mjestu najboljih sezonskih strijelaca bijelo-plavih u HNL-u. Špehar je taj učinak imao u sezoni 2003./04., a osim toga on je jedini osječki napadač koji je uopće uspio ponijeti tu laskavu titulu. I to ne jednom, nego dvaput. Prva sezona u kojoj je to bio bila je 1994./95. Tada je zabio 24 pogotka, i taj je učinak i izazov na koji ni jedan centarfor bijelo-plavih do danas nije imao odgovor. "Mara" se već sada svrstao uz sam bok osječkog "kralja strijelaca", što je već samo po sebi vrlo vrijedno, a u nedjelju će imati priliku poboljšati taj učinak i osamiti se na drugom mjestu tog popisa najboljih strijelaca u jednoj sezoni.


- Ova je sezona za mene već sada sjajna i normalno je kako bih bio sretan da uzmem tu titulu prvog strijelca lige, ali zadovoljstvo će biti potpuno samo ako osiguramo novi nastup na europskoj sceni. Klupski ciljevi meni su uvijek ispred osobnih - rekao je nedavno Mirko Marić nakon što je s dva pogotka potopio Rijeku u Gradskom vrtu.


Skromnost je uvijek bila vrlina, a Marić je ima napretek i zato je omiljen kod suigrača i navijača. Uvijek je spreman odraditi i prljavi posao za momčad, a uz to se još stigao i dobro nazabijati ove sezone. I dobro je rekao trener Dino Skedner:


- Marićev pošten odnos prema suigračima i obavezama igra je nagradila tim pogodcima.


I uopće ne sumnjamo kako će Marić u nedjelju opet biti predan momčadi, a ujedno se i toplo nadamo kako će za to opet biti nagrađen ponekim pogotkom koji bi mu omogućio, kako je rekao, potpuno zadovoljstvo ostvarenja klupskih i osobnih želja.
Iskorak

U pozadini ta dva izazova čeka treći, a to je rezultatski iskorak u odnosu prema prošloj sezoni. On neće ovisiti samo o tome hoće li Osijek pobijediti Inter, nego i o rezultatu utakmice Dinamo - Hajduk u Maksimiru. Ako Splićani izgube taj derbi, a bijelo-plavi i četvrti put ove sezone budu bolji od Intera, sezonu će završiti kao treći. I to će onda biti korak naprijed u odnosu prema dvije prethodne sezone. Nakon svih turbulencija koje je NK Osijek prolazio ovog proljeća ako se sezona rasplete na takav način, bio bi to doista najbolji mogući kraj. No taj dio treba doista doživjeti kao bonus i idealan rasplet sezone. Prije toga trebat će doista ozbiljno uprijeti kako bi se svladalo Zaprešićane koji će u Gradski vrt možda doći rasterećeni, ali će u glavi imati rezultatsko poniženje koje su posljednji put ovdje doživjeli. Nedvojbeno će željeti popraviti tu sliku, a i ukupan ovosezonski skor u duelima s bijelo-plavima. I zato ta tri izazova koja nosi posljednja utakmica treba rješavati ispravim redom. Prvo pobjeda pa Marićev duel s Caktašem, a ako to bude značilo i treće mjesto, bit će razloga za radost na kraju susreta.

Zato Osijek treba biti pravi kao što je bio u susretima s Dinamom i Rijekom. Hrabar, odlučan i gladan pobjede jer ona mu - Europu znači.


Dalibor Keler
nedjelja
NEKA SE PRVA MOMČAD UGLEDA NA MLADE SNAGE
5

pogodaka postigao je Marić ove sezone u susretima protiv žutih iz Zaprešića
12

golova zabili su bijelo-plavi u tri ovosezonska susreta s Interom
1

hat-trick postigao je Marić ove sezone, i to baš protiv Zaprešićana
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike