Sport
DOBRO WORLD CUP 2019

Iz Osijeka u svijet: Slika iz Gradskog vrta u 550 milijuna kućanstava
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Osijek je po 11. put domaćin etape Svjetskog gimnastičkog kupa

Vezani članci

MARKO PIPUNIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE ŽITO GRUPE

Ponosan sam na Sokol centar i Dobro world cup

ORGANIZATORI PODIŽU GRANICE

U 11. izdanju još veća iznenađenja za sve

ROBERT SELIGMAN, ZAŠTITNO LICE DOBRO WORLD CUPA

Natjecatelji mi znaju reći kako u Osijeku imaju posebne emocije

Osijek, Drava, konkatedrala, Tvrđa... Gradski vrt. Sada već stari stadion i lijepa funkcionalna te nadasve prepoznatljiva dvorana. Upravo njezina gradnja i otvorenje krajem 2008. godine bili su preduvjet za početak lijepe sportske priče kojoj i danas svjedočimo u slavonskoj metropoli.

Prva asocijacija na Osijek u sportu je nogomet. No posljednjih godina definitivno i gimnastika, premda tradicija "gombanja" u Gradu na Dravi seže još od 1865. Razlog što je gimnastika postala prepoznatljiv sport Osijeka i Osječana prije svega je u sjajnim rezultatima osječkih vježbača na međunarodnoj sceni, od 2009. o Osijeku se govori i piše i u svjetskim gimnastičkim krugovima.

Već 11 godina
Dvorana Gradski vrt, naime, od 2009. godine poprište je jedne od etapa Svjetskog gimnastičkog kupa. Ove godine doživjeli smo već 11. izdanje. Svake godine zbog natjecanja za Svjetski kup u Osijek stižu nositelji medalja s europskih i svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara. I svi se rado vraćaju u Osijek. Svi ga rado spominju, uspoređuju, ističu kao primjer na ostalim etapama Svjetskih kupova, gdje, unatoč puno većem proračunu, ljudstvu i uvjetima, ipak uvijek nešto nedostaje. U Osijeku to nije slučaj. Dokaz je što i ove godine u Gradskom vrtu nastupaju predstavnici 30-ak zemalja svijeta, s gotovo svih kontinenata. Nedostaje jedino Australija. Neki su u ovaj dio Hrvatske stigli prvi put. Nekima je ovo prvi susret s Hrvatskom, a neke reprezentacije nisu izostale ni jednom s natjecanja. I tako još od 2009. godine. Samo primjera radi, na proteklih deset izdanja u Osijeku su nastupali predstavnici više od 70 zemalja svijeta, a više od 2000 sportašica i sportaša bilo je dijelom te priredbe.

Osijek je definitivno uvršten na gimnastičku kartu svijeta. Na kojoj se nekako paralelno s održavanjem Svjetskog gimnastičkog kupa stavljala i hrvatska gimnastika. I to zahvaljujući našim gimnastičarima, Tinu, Robertu, Filipu, prije Tomiju, Mariju, ali i naši gimnastičarkama Ani, Tijani, nekada i Tini. I svi oni rado dolaze u Osijek.

Vidljivost u svijetu
Svi Dobro World Cup, kakav od 2018. nosi službeno naziv, osjećaju kao svojim. Svima njima Osijek je uvršten u kalendar natjecanja, odmah uz termine Europskog i Svjetskog prvenstva, a ove godine i natjecanja za Svjetski kup, na kojem se skupljaju bodovi za Olimpijske igre u Tokiju. Sigurni smo kako ćemo sljedeće godine za neke od njih navijati na Ljetnim olimpijskim igrama. I reći kako smo njih gledali u Osijeku.

Kao uostalom i brojne gimnastičke zvijezde koje su nastupale ili će tek nastupiti u Gradskom vrtu. Uživo, sigurni smo, s tribina Gradskog vrta gledat će ih velik broj ljubitelja gimnastike. No velika je stvar što posredovanjem malih i onih još manjih ekrana signal iz Osijeka odlazi u čak 550 milijuna kućanstava. A to je ono na što možemo biti ponosni. I što se gradilo svih ovih 11 godina.

Krešimir Lacković
U Gradskom vrtu dosad su nastupali predstavnici više od 70 zemalja svijeta
RASPORED
ČETVRTAK (23. SVIBNJA)



15 sati: kvalifikacije 1. dan (parter, konj s hvataljkama i ruče za muškarce, preskok i dvovisinske ruče za žene)



PETAK (24. svibnja)



15 sati: kvalifikacije 2. dan (karike, preča i preskok za muškarce, parter i greda za žene)



SUBOTA (25. svibnja) 1. finalni dan



15.45 sati: svečano otvorenje; 16 sati: parter (m) 16.38 sati: preskok (ž) 17.15 sati: konj s hvataljkama (m) 17.53 sati: dvovisinske ruče (ž) 18.31 sati: ruče (m)



NEDJELJA (26. svibnja) 2. finalni dan



15 sati: karike (m) 15.36 sati: greda (ž) 16.14 sati: preča (m) 16.50 sati: parter (ž) 17.26 sati: preskok (m)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike