Osijek
OSJEČKI MATURANTI PRIMJER SVIM HRVATSKIM MATURANTIMA

Norijada bez intervencije
policije, nereda i brašna
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

Službe policije i hitne pomoći imale su u srijedu na dan održavanja norijade pune ruke posla s maturantima u većini hrvatskih gradova, ali ne i u Osijeku. Gotovo 1400 osječkih maturanata svoj je oproštaj od škole proslavilo "ludo", ali dostojanstveno i za primjer drugim vršnjacima, saznajemo iz PU osječko-baranjske, Zavoda za hitnu medicinu i Gradskog društva Crvenog križa, koji su dežurali na slavlju.

U Zagrebu je tijekom večeri četrnaestero mauranata privedeno zbog remećenja javnog reda i mira, zbog pretjeranog konzumiranja alkohola i lakših ozljeda petnaestero je njih zatražilo hitnu medicinsku intervenciju, a riječki su maturanti zapamćeni po ustaškim uzvicima. Brašno se prosipalo svuda. Ali ništa od toga nije zabilježeno u Osijeku! Policija nije morala intervenirati ni jednom.

- Na području PU osječko-baranjske, kao i prošle godine, nije bilo neprimjerenih ponašanja tijekom obilježavanja Dana maturanata te nije bilo potrebe za intervencijom policije - potvrdili su nam u PU osječko-baranjskoj.

Samo jednom maturantu pružena je hitna medicinska pomoć.

- Ovogodišnji je ispraćaj maturanata protekao bez većih incidenata, zabilježena je samo jedna intervencija hitne medicinske pomoći zbog alkoholiziranosti - kazala nam je Sunčica Prašnički, dr. med, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu.

Nije bilo previše posla ni za ekipu prve pomoći osječkog Crvenog križa, čiji su volonteri također od jutra sve do večeri bili na raspolaganju maturantima.

- Tijekom uvježbavanja i na samom plesanju quadrille u Županijskoj ulici, pedesetak je volontera osječkog Crvenog križa maturantima nudilo vodu na četiri punkta. Uz podjelu vode, volonteri su bili spremni i na pružanje prve pomoći, no ove godine nije bilo potrebe ni za jednom intervencijom. Ekipe prve pomoći GDCK-a Osijek dežurstvo prve pomoći do 19 sati osigurale su i na lijevoj obali Drave kod Krunske utvrde, gdje su prvu pomoć pružili desetak maturanata, i to uglavnom zbog uganuća i nekoliko intervencija zbog posljedica alkohola, no sve se završilo bez potrebe za pozivima hitnoj medicinskoj pomoći. Zaključno, možemo reći da se nastavila višegodišnja pozitivna tradicija dobre zabave osječkih maturanata bez potrebe za većim intervencijama ekipa prve pomoći osječkog Crvenog križa - kaže Goran Latković, voditelj rada s mladima u Gradskom društvu Crvenog križa. Osječki je Crveni križ, kao i proteklih godina, organizirao i doručak za sve maturante, pri čemu je ove godine podijeljeno više od 2000 sendviča.

- Uz sendvič, svaki je maturant dobio i čestitku Crvenog križa za uspješno završeno srednjoškolsko obrazovanje s porukom da je svojom punoljetnošću stekao pravo i mogućnost uključiti se u akcije dobrovoljnog davanja krvi te tako, osim ispita zrelosti, položiti i ispit humanosti - napomenuo je Latković. Jedno je sigurno, naši su maturanti položili ispit dostojanstvenosti.

Jasenka Pejaković
QUADRILLA I MILENIJSKA FOTOGRAFIJA
Nakon što su se oprostili od škole, razrednika i kolega osječki maturanti i ove su godine na jedinstven način tradicionalno obilježili kraj škole - u podne su u Županijskoj ulici otplesali quadrillu te snimili zajedničku milenijsku fotografiju. Slavlje su potom preselili na lijevu obalu Drave kod katakombi, gdje su se zabavljali uz DJ-eve sve do 19 sati.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana