Osijek
DUGOROČNE PROGNOZE

Osijek će i u lipanj ući s kišnim razdobljima
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Prema poznatom meteorološkom servisu AccuWeather, ali i Vakuli, Hrvatsku čeka pakleno ljeto s grmljavinskim olujama

Prema prognostičkim kartama za sljedećih desetak dana, vidljivo je kako se vremenske prilike neće stabilizirati, pa ćemo i u lipanj ući s kišom i temperaturama koje će biti oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Lijepo za vikend
Tako bi na osječkom području vikend trebao biti lijep i sunčan s temperaturama i do 25 stupnjeva, ali lijepo vrijeme bit će kratkotrajno, pa od ponedjeljka ponovno počinje kiša, koja će potrajati sve do sljedećeg četvrtka. Tijekom vikenda će se u cijeloj zemlji poboljšati i biometeorološke prilike i donijeti poboljšanje općeg stanja ljudi. Kronični bolesnici neće više imati tegobe zbog vremena. Većina ljudi bit će boljeg raspoloženja i koncentracije nego prethodnih dana, a i radni učinak bit će im bolji. S obzirom na natprosječno kišno proljeće, Osječane sada već zanima i očekuje li nas išta ljepše ljeto, a ovih dana pojavile su se žrtve dugoročnije prognoze za nadolazeće godišnje doba. Prema poznatom meteorološkom servisu AccuWeather, Europu čeka pakleno ljeto. Veći dio Europe zahvatit će toplinski val, a jugoistočni dio Europe, zajedno s Balkanom, pogodit će jake oluje. Ono što se očekuje gotovo svagdje na našem kontinentu jest suša. Kako prognozira AccuWeather, vrijeme će najviše pogoditi poljoprivrednike, baš zbog čestih sušnih razdoblja. Osim što će Hrvatska biti pod udarom toplinskog vala, suša i vrućina, svjedočit ćemo i jakim grmljavinskim olujama. Duža razdoblja velikih vrućina čekaju Slavoniju, središnju Hrvatsku i sjeverni Jadran. Tuča, orkanski vjetrovi i munje bit će "sasvim normalna" pojava tijekom ljeta. Za razliku od prošlog ljeta, vrućine će biti dugotrajnije. Slične prognoze ovih je dana za medije dao i poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Najtoplija godina
- Prema svim dosadašnjim izračunima, povećana je vjerojatnost - čak 70 - 80 %, za srednju sezonsku temperaturu oko prosječne i višu, a prognoza oborine manje je "odlučna" - procjenjujem da je 50 - 60 % za u većini Hrvatske oborine oko prosječnih sezonskih vrijednosti i manje. Ukratko, trenutačno je vjerojatnije toplije i sušnije ljeto. No, naravno, to nužno ne znači da će svi ljetni mjeseci - i lipanj, i srpanj, i kolovoz - biti takvi, a pogotovo ne svi ljetni tjedni. Riječ je o prognozi srednje sezonske temperature zraka i ukupne sezonske količine oborine. Pojedini mjeseci, i osobito tjedni, mogu biti jako različiti, posebice u oborinskom smislu, zbog često pljuskovitog oblika ljetne oborine. Ostvari li se ta prognoza, za što postoji prilično velika vjerojatnost, osobito za temperaturu, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Niña - i ova će godina u većini Hrvatske biti među najtoplijima u povijesti mjerenja - kaže Vakula.

Nefreteta Z. Eberhard
sušno ljeto
Nakon kišnog proljeća
Nakon kiša golem broj komaraca
Nakon ovako obilnih kišnih razdoblja, kod prvog zatopljenja i dužeg sušnog razdoblja za očekivati je pojavu komaraca. U slučaju sušnog ljeta to bi značilo da ih nakon prve genracije više ne bi smjelo biti, ali prva genracija, koja bi u Osijek mogla stići u lipnju, mogla bi biti enormih razmjera. Iz Grada poručuju kako nema mjesta strahu jer je za tretiranje osigurano tri milijuna kuna. - Počet ćemo nekakve aktivnosti poput zadimljavanja ulica kad za to budu uvjeti i kada dobijemo preporuke nadležnog ZZJZ-a - rekao je Romano Kristić, pročelnik Grada Osijeka za socijalnu zaštitu.
Najčitanije iz rubrike