Regija
U NEDJELJU EURO I IZBORI ZA VMO

Na izborima za VMO u Đakovu čak 38 lista
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Kandidacijske liste predali su HDZ - u svih 15 MO-a, koalicija HNS i HSS - 9, SDP - 7, Most - jedna, te grupe birača - šest
ĐAKOVO

Đakovčani i mještani prigradskog prstena u nedjelju, 26. svibnja, izaći će na dvostruke izbore – one za Europski parlament, i one za članove vijeća mjesnih odbora (VMO). Izbori će se održavati u istim objektima, no obvezno u odvojenim prostorijama ili primjereno odvojenim prostorima, svaki sa svojim biračkim odborima. Dok se u pojedinim drugim sredinama na izborima za vijeća mjesnih odbora, poput Županje, praktički već znaju rezultati, jer samo je jedna stranka predala kandidacijske liste, u Đakovu to nije slučaj. Prema riječima predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva (GIP), Jasmine Bagarić, za izbore za članove VMO-a na području grada Đakova predano je 38 kandidacijskih lista. Podsjetimo, na prošlim izborima za VMO u Đakovu bilo je predano čak 50 lista.

- Na području grada Đakova 15 je VMO-a, sedam u samome gradu, a osam u prigradskim naseljima. HDZ je predao 15 kandidacijskih lista, znači za svih 15 VMO-a na području grada Đakova. Potom, koalicija HNS – Liberalni demokrati i HSS predali su devet lista, SDP sedam, Most nezavisnih lista jednu, a šest je kandidacijskih lista grupe birača - kaže Bagarić. Najviše lista, po njih četiri, predano je u dva gradska VMO-a - Sjever-Dračice i Kolodvor, dok u dva VMO-a, i to prigradska, u Ivanovcima i Novim Perkovcima, neizvjesnosti za izborni rezultat u nedjelju nema – ondje je liste predao jedino HDZ.

Za članove VMO Sjever-Dračice liste su predali HDZ, koalicija HNS - LD i HSS, Most nezavisnih lista i SDP, dok su za izbore za članove VMO Kolodvor liste predali HDZ, koalicija HNS i HSS, lista grupe birača čiji je nositelj Zvonko Plavčić te SDP.

U izbornu nedjelju u Đakovu je 25 biračkih mjesta u odnosu na dosadašnjih 16, no sada ih je više zbog izbora za Europski parlament.

Inače, izbore za članove VMO-a posvuda uvriježeno prati mala izlaznost; pročelnik Ureda gradonačelnika Đakova, Miroslav Klepo, kaže da je na području grada izlaznost za ove izbore dosad bila oko 12 posto. Osim pitanja male izlaznosti, i ove godine ove izbore u brojnim sredinama prate pitanja uopće (važnosti) postojanja VMO-a u sadašnjem obliku – bez pravne osobnosti, računa i dr., pa tako i izbora za njih. No stranke na njima vole provjeriti "snagu mišića" za druge izborne razine. Ni ove izbore za VMO u gradu Đakovu nije pratila predizborna kampanja u klasičnom smislu. Predsjednica GIP-a Jasmina Bagarić pozvala je birače da u nedjelju izađu na izbore i, glasajući između predloženih kandidacijskih lista, izaberu članove i članice vijeća mjesnih odbora i tako sudjeluju u rješavanju pitanja koja neposredno utječu na njihov život. Članovi biračkih odbora angažirani na oboima izborima dobit će jednake naknade - po 300 kuna. Iako se prije spominjala potreba promjene imena dijela gradskih MO-a, oni su i na ovim izborima za VMO pod starim nazivima - MO "Gabro Hes", "Braća Ribar", "Regal Vajs".

Suzana Župan
Promjene kod tri glasačka mjesta
Na ovim izborima kod dijela biračkih mjesta na području samoga grada došlo je do promjene prostora u kojima će se odvijati, a kako bi bili adekvatniji i praktičniji za glasanje. Prema riječima predsjednice GIP-a Jasmine Bagarić, glasači koji su dosad glasali u ex kuglani Kuić, sada će glasati u prostoru OŠ I. G. Kovačića, oni koji su dosad glasali u prostoriji za održavanje pruga sada će glasati u poslovnom prostoru u Ulici I. G. Kovačića 5, a oni koji su glasali u HZZ-u, sada će to činiti u prostoru Hrvatske poljoprivredne aencije.
Jasmina Bagarić

predsjednica GIP-a

Najviše kandidacijskih lista, po njih 4, predano je za članove vijeća mjesnih odbora Sjever-Dračice i Kolodvor, a najmanje, po jedna, za vijeća mjesnih odbora Ivanovci Đakovački i Novi Perkovci
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike