Regija
KREATIVNA RADIONICA UČENIKA GIMNAZIJE POŽEGA

S umjetnošću se druže 15 godina
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
POŽEGA

Obilježavanju impresivnih 320 godina požeške Gimnazije priključili su se i krugovci - članovi Kreativne radionice učenika Gimnazije, koja postoji 15 godina. Krugovci su priredili Gimnazijski retro, četiri izložbe postavljene tako da je cijeli prostor Gimnazije postao izložbeni. Ispunili su ga vlastitim sadržajem, svim onim što se može pokazati današnjim gimnazijalcima o tome kako je to bilo tijekom tri stoljeća. Ali, ugradili su dodatno i svoj skromni jubilej od 15 godina. Kao dio postava izložbe Gimnazijski retro našao se i kutak s fotografijama krugovskih izložbi i bivših krugovaca, njih 352.

Svake godine KRUG, koji od osnutka vodi prof. Vera Čuže Abramović, broji u startu 30-ak učenika, a do kraja izvedbe jednogodišnjeg projekta ostaje 15-ak upornih. Obično su to oni najkreativniji koji i kasnije nastavljaju svoj kreativni rad na fakultetu, a poneki studiraju dizajn, arhitekturu, povijest umjetnosti i likovnu akademiju. Tako posebnu težinu ima izložba afirmiranih dizajnera, nekadašnjih gimnazijalaca, Nataše Njegovanović, Antonija Karače i Ane Pavičić, koja je svoj doprinos dala vizualnim identitetom obljetnice. U oblikovanju izložbe Gimnazijski retro sudjelovala je i bivša krugovka, danas apsolventica na dizajnu, Ana Pavičić, koja je predložila kutije kao postamente, iz čega je nastala zanimljiva izložba uspomena na prošle gimnazijske dane. Gimnazijski retro prezentira sve sadržaje vezane uz život u školi od njenih začetaka 1699. do danas. Nekoliko je različitih kutaka: stara učila, modni kutak, glazbeni kutak, koji se najviše svidio ostalim učenicima, ponajviše zbog starog gramofona koji se tijekom odmora često uključuje. Našla su se tu i neka kućna pravila, pisana i nepisana, ali zabilježena u imenicima. Više od tri stotine fotografija prikazuju prošlost, a na njima su mnogi mogli prepoznati sebe, svoju baku ili prijatelje.

Uspoređujući prve godine i danas, prof. Čuže Abramović zaključuje:

- U početku su učenici bili puno samostalniji. Bio je dovoljan mali poticaj za rad i ideje bi prštale. Učenici su kreirali i bili pravi mali autori izložbi. Danas su djeca nešto drugačija. Naviknuti na brza rješenja, gotova rješenja, rijetki pokazuju onu istinsku kreativnost u smislu samostalnosti izvedbe. Puno više energije treba za nove generacije. Oni nemaju strpljenja niti volje sami dolaziti do informacija. Uglavnom čekaju servirano te iz toga izvlače nešto "svoje".
Branka Starčević Tesari
NE ŽELE AUTORITET
“Sve što je vezano uz prošlost smiješno nam je, od mode do pravila ponašanja”, kažu učenici. Nekadašnja strogoća posebno im je zanimljiva, a autoritet profesora neshvatljiv.

“Sada kada gledam neke slike ili kada hodam po gradu primijetim ono što smo radili na satu likovnog”, kaže Hana Boban (1. razred Katoličke gimnazije).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike