Kultura
NOVI VELIKI USPJEH PJEVAČKOG ZBORA SREDNJE ŠKOLE VALPOVO

Mladi valpovački pjevači srebrni na Glazbenim svečanostima u Varaždinu
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
VALPOVO

Na nedavno održanim 62. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu nastupio je i Pjevački zbor Srednje škole Valpovo, gdje je ponovo ostvario odličan uspjeh. U iznimno jakoj konkurenciji taj je pjevački zbor osvojio respektabilnu Srebrnu plaketu.

"Glazbene su svečanosti zapravo državno natjecanje školskih pjevačkih zborova, a tradicionalno se održava u Varaždinu radi promocije glazbenog stvaralaštva djece i mladih, poticanja stvaralaštva hrvatskih skladatelja i podizanja glazbene kulture mladih‘‘, otkriva mentor zbora prof. Želimir Sušić dodajući da su u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu nastupila 42 pjevačka zbora s više od 1550 pjevača. Taj podatak govori da mnogo škola u Hrvatskoj ima svoj samostalni zbor, koji redovito nastupa na natjecanjima.

U dva su se dana u Varaždinu prikazala najvrjednija ostvarenja rada pjevačkih zborova u Republici Hrvatskoj, koji su se natjecali u pet kategorija. Pjevački zbor valpovačke škole nastupio je u kategoriji troglasnih mješovitih zborova srednjih škola, a plasirao se na drugo mjesto, iza Pjevačkog zbora IV. Gimnazije ‘‘Marko Marulić‘‘ Split, osvojivši srebrnu plaketu s 88,20 bodova. Svi su zborovi u kategoriji izvodili jednu zadanu skladbu te još tri ili četiri troglasne pjesme po slobodnom izboru, naravno a cappella.

Profesor Sušić naglašava da je uvježbavanje natjecateljskog programa započelo već početkom drugoga polugodišta, a preduvjet za odlazak na Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždin bio je kvalitetan nastup na natjecanju županijske razine u travnju. "Za uspjeh zbora, koji čine tridesetak mladih pjevačica i pjevača, važan je i entuzijazam učenika, koji svako svoje slobodno vrijeme koriste za probe", zaključio je je prof Sučić.

Lidija Aničić
Uglavnom učenici prvoga razreda
Koliko su učenici bili zainteresirani za skladno i zahtjevno višeglasno pjevanje u zboru govori i činjenica da je nekoliko proba održano čak i nedjeljom u večernjim satima. Od ukupno trideset pjevača, koliko ih je sudjelovalo, u zboru Srednje škole Valpovo znatan broj njih čine učenici prvoga razreda. “Ovaj podatak ulijeva optimizam da ćemo i sljedeće školske godine ponovo imati kvalitetan pjevački zbor u našoj školi, pa očekujemo i nove uspjehe i nagrade”, poručuje Želimir Sušić.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike