Kultura
KONCERT U OSJEČKOJ GLAZBENOJ ŠKOLI

Dva dječja zbora iz Osijeka i Đakova
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
OSIJEK

Danas (petak, 24. svibnja) u 18 sati u Osijeku zajednički koncert održat će članovi Dječjeg zbora Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" iz Osijeka i Zbora Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" iz Đakova. Koncert će se održati u svečanoj dvorani Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku. Bit će to prvi zajednički koncert tih dvaju dječjih zborova (jedan iz Osijeka, drugi iz Đakova) kojima je poveznica njihova voditeljica prof. Marijana Matijević, koja vodi i Dječji zbor HPD-a "Lipa" iz Osijeka i Dječji zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ "Ivan Goran Kovačić iz Đakova.

Dječji zbor HPD-a "Lipa" osnovan je u listopadu 2018. godine u sklopu Hrvatskoga pjevačkog društva "Lipa" iz Osijeka, jednoga od najboljih i najtrofejnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj. To je prvi put da "Lipa" u svojoj bogatoj i dugoj povijesti, u 143 godine postojanja, ima i dječji zbor. On trenutačno okuplja oko 20 članica i članova, a probe se redovito održavaju dva puta tjedno. U prvoj sezoni djelovanja može se pohvaliti s nekoliko zapaženih javnih nastupa, a ovim će koncertom zaključiti prvu sezonu djelovanja.

Dječji zbor Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" Đakovo redovito i iznimno uspješno svojim nastupima obogaćuje kulturne događaje u svojemu gradu, a može se pohvaliti već s osvojenih pet zlatnih i dvije srebrne plakete za kvalitetu na međunarodnim i domaćim natjecanjima. Zapaženo su izveli i dvije pjesme - "Đakovo, najdraži grade" i "Najljepši blagdan", koje je napisala i uglazbila Marijana Matijević.

Ova dva dječja zbora već su zajedno nastupila na humanitarnom koncertu "Veliko srce malom srcu" u Đakovu u veljači 2019. godine. Motivacija za organizaciju tog zajedničkog nastupa u Osijeku jest jače povezivanje djece dvaju gradova i stvaranje lijepe glazbene osječko-đakovačke priče, koja ima dobar temelj u zajedničkoj dirigentici, iskusnoj i uspješnoj maestri koja je za svoj rad dobila niz zapaženih nagrada.

Prof. Marijana Matijević, dugogodišnja je aktivna članica "Lipe", a od 2012. godine radi u OGŠ-u pri OŠ "Ivan Goran Kovačić" Đakovo, gdje iznimno uspješno vodi zbor. Također aktivno sudjeluje u glazbenom životu Đakova, pa je u svibnju 2019. godine dobila Povelju zahvalnosti Grada Đakova za doprinos u području kulturno-glazbenoga života.

Koncert počinje u petak u 18 sati, a oba zbora ukupno će izvesti 15-ak raznovrsnih hrvatskih i inozemnih skladbi. Ulazak na koncert je slobodan. Uz ugodno provedeno večer, organizatori očekuju da posjetitelji pruže podršku mladim članovima oba zbora u nastojanju da razvijaju svoje glasovne mogućnosti te da ujedno ojačaju glazbenu suradnju dječjih zborova iz dvaju susjednih gradova. D.Kć.
Zajednički nastup zborova iz Osijeka i Đakova organizirala je njihova voditeljica prof. Marijana Matijević.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike