Osijek
MATURANTI 2019.

Otplesali quadrillu
i “lajkali” kraj škole
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Maturanti tijelima formirali simbol “Like” i milenijskom fotografijom Šime Strikomana poslali razglednicu iz Osijeka

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Točno u podne u središtu Osijeka, Našica, Valpova, Đakova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca uz stihove maturantske i studentske himne Gaudeamus igitur u srijedu je otpočeo 15. zaredom “Ispraćaj maturanata” u organizaciji Osječko-baranjske županije, i na puni sat utihnule su zviždaljke koje su cijelo prijepodne vikale: „Čujte nas, završili smo srednju!” Glavni su trgovi i ulice svih gradova naše županije obasjani suncem potom postali pozornice na kojima je 2388 maturanata tradicionalno u dobrom raspoloženju uplesalo u novo poglavlje života uz francuski dvorski ples quadrillu i poznatu Straussovu skladbu iz operete “Šišmiš”.

Osječki maturanti na svojoj pozornici u Županijskoj ulici zatvorenoj za prometovanje otplesali su četiri standardna stilizirana plesa i jedan slobodni - kao i lani, na pop-hit “Katchi”. Moglo se primijetiti da su se četvorke dobro uvježbale proteklih tjedana, a svi su izgledali skladno u posebnim bijelim i plavim majicama za ples quadrille, u bojama Županije i Grada. Vrijeme je poslužilo, pa su kišobrani, prognostičkim najavama usprkos, ostali samo rekvizit u sklopu koreografije.

Iz Osijeka je i ove godine u cijelu Hrvatsku poslana jedinstvena maturantska razglednica - zajednička milenijska fotografija koju je s vatrogasnih ljestava i 50 metara visine nakon plesa ponovno snimio poznati fotograf Šime Strikoman. Više od 1300 osječkih maturanata svojim je tijelima formiralo poznati simbol “sviđa mi se" ili "Like”, te su tako i sami ovogodišnjom fotografijom poslali simboličnu poruku na kraju srednjoškolskog puta: „Da, sviđa nam se!”

U publici su ih gledali i podržavali obitelj, prijatelji, školski kolege, nastavnici i razrednici. A s dobro vidljivog mjesta na balkonu HNK-a i zamjenik župana Goran Ivanović, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin te pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Sandra Filipović, koja je i sama pratila svog sina maturanta. S balkona se maturantima prije plesa obratio Vulin. Čestitao im je, poželio sreću na prekretnici života te ih pozvao da ostanu u svome gradu, županiji, domovini. Svi su oni istaknuli da naši maturanti ne trebaju gubiti optimizam – stvari se mijenjaju.

- Maturantima želim poslati poruku da budu optimistični, jer upravo će oni, naša mladost, nositi razvoj ovoga grada i cijele županije u vrlo skoroj budućnosti. Neki će se od njih naći na tržištu rada, a neki nastavljaju obrazovanje na studiju. Što god je pred njima, želim im puno uspjeha. Vjerujemo u boljitak Osječko-baranjske županije i na tome tragu svi zajedno radimo – kazala je pročelnica Filipović. Zamjenik župana Ivanović istaknuo je kako župan Ivan Anušić u dvije godine, koliko je na toj funkciji, traži perspektivu za Slavoniju, Baranju i Srijem, a da na tome tragu ozbiljno promišlja i radi i Vlada RH, sa zajedničkim ciljem, da mladi ostaju na prostoru naše i ostalih slavonskih županija. A o tome ovih dana razmišljaju i maturanti, no kažu nam kako im je sada prvo što trebaju napraviti proslaviti kraj škole te pojačati pripreme za najteži test - državnu maturu.

- Bilo je odlično, svi smo oduševljeni plesom i fotografijom. Nastavljamo sa slavljem uz DJ-eve na lijevoj obali Drave kod katakombi i u Tvrđi – kazala je vesela Dorotea iz osječke I. gimnazije, čija je želja upisati molekulranu biologiju ili medicinu, a na kraju studija i ostati u Hrvatskoj.

Osječko-baranjska županija zahvaljuje svim dionicima na suradnji: Gradu Osijeku, Zavodu za hitnu medicinu OBŽ-a, Elektromodulu d. o. o., JPVP-u Grada Osijeka, Parangalu d. o. o., Hrvatskom crvenom križu - GD CK Osijek, Unikomu d. o. o., PU osječko-baranjskoj, Gradskom prijevozu putnika d. o. o., ali i stanarima Županijske ulice (korisnicima parkirnih mjesta u Županijskoj) te ravnateljima srednjih škola i medijima.

Jasenka Pejaković
ŽUPAN ANUŠIĆ
Budite vrijedni i odgovorni kreatori budućnosti
 
“Drage maturantice i maturanti, današnji dan u kojem plesom simbolično označavate završetak jednog životnog razdoblja i započinjete drugi neka vam ostane u najljepšem sjećanju. Pred vama su važne životne odluke, nastaviti školovanje ili potražiti posao. Neka te odluke budu promišljene i neka vam životni put usmjere upravo tamo gdje vi želite. Želim vam da sva dosadašnja znanja stečena tijekom školovanja iskoristite u budućem životu te da ih iskustvom nadograđujete i time postanete vrijedni i odgovorni kreatori budućnosti za generacije koje dolaze za vama”, poručio je župan Ivan Anušić našim maturantima.
QUADRILLU U 15 GODINA PLESALO 40.000 MATURANATA
Osječko-baranjska županija u projekt “Ispraćaj maturanata – plesanje quadrille” u 15 godina provođenja uložila je više od tri milijuna kuna, a ove godine 200.000 kuna, čime je agencija Koncert realizirala projekt. Quadrillu je do sada otplesalo više od 40.000 maturanta iz 30 srednjih škola s područja županije i tako na doista jedinstven način obilježilo kraj srednjoškolskog obrazovanja. Županijski i gradski savjeti mladih i ove godine nagradili su novčanim iznosima tri najbolja maturantska slogana. Prvo mjesto i nagrada od 2500 kuna na području županije otišli su u Srednju školu Beli Manastir za slogan „Mene ćale za upravnoga dade, a sad prosim ispred vrata Vlade”.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike