Mozaik
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Nesretniji ste ukoliko
vam je susjed bogat
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Novcem se ne može kupiti sreća, posebice ako je susjed bogatiji od vas, pokazala je studija američke znanstvenice

Čini se da ima istine u staroj izreci da se novcem ne može kupiti sreća. Posebice ako je susjed bogatiji od vas. Psiholozi kažu da je nejednakost bolji pretkazatelj problema u mentalnom zdravlju nego opće bogatstvo neke zemlje. Drugim riječima, nije važno kolik je vaš apsolutni prihod, nego "gdje vas on svrstava u odnosu prema ostatku društva", kaže Kate Pickett, profesorica na sveučilištu u Yorku.

Pickett je u svojemu istraživanju pokazala da društva u kojima je bogatstvo nejednako raspoređeno imaju više razine kriminala, tinejdžerskih trudnoća i nasilja u obitelji. To donekle objašnjava zašto su Sjedinjene Države, premda su najveće svjetsko gospodarstvo, visoko na listi u brojnim problematičnim socijalnim kategorijama. Pickett kaže da je to zato što su ljudi, ako su najsiromašniji u zajednici, bez obzira na apsolutnu veličinu bogatstva, neizbježno izloženi tjeskobi, osjećaju stida i frustraciji.

Pritom se poziva na rezultate studije koja je pokazala da siromašne osobe koje žive u norveškim socijalnim stambenim blokovima nisu u boljem mentalnom stanju od onih u indijskim slumovima. "Premda su njihove okolnosti materijalno znatno drugačije, osjećaj siromaštva je jednak", rekla je.

Premda se psihologija smatra nestranačkom disciplinom, zbog rezultata njezinih i drugih sličnih istraživanja, sve je više stručnjaka u tom polju koji smatraju da psiholozi moraju više javno govoriti i utjecati na političare u nastojanju da se smanje nejednakosti u društvu koje utječu na mentalno zdravlje.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

Najčitanije iz rubrike