Regija
NA PRODAJU 33 STANA

Stanove HZMO-a Grad neće dobiti u vlasništvo
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Nedavno je HZMO objavio javni natječaj za prodaju (dijela) stanova koji se nalaze u Belom Manastiru, Valpovu i Belišću
BELI MANASTIR - Već godinama traju napori belomanastirskih gradskih čelnika vezani uz stanove na području grada u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Mnoge su ‘‘gradske garniture‘‘ spomenute stanove htjele vidjeti u gradskom vlasništvu, ali do današnjeg dana gordijski čvor još nije riješen. Još ranije je gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, isticao kako je sigurno da bi stanovi u vlasništvu HZMO-a dobro došli gradu, posebice oni prazni.

Od 36.000 kn

Jedan od razloga bio je bar privremeni smještaj 11 obitelji, zaštićenih najmoprimaca, koji su stanovali u derutnim stanovima u gradskom vlasništvu. Grad je, doduše, s HZMO-om tada našao zajednički jezik, pa spomenuti stanari skorašnji završetak gradnje nove zgrade na Osječkoj ulici i smještaj u nju čekaju upravo u HZMO-ovim stanovima, iz kojih će vrlo brzo izaći. No sve je očitije da se prebacivanje stanova u gradsko vlasništvo neće dogoditi. Nedavno je, naime, HZMO objavio javni natječaj za prodaju (dijela) stanova u Belom Manastiru, Valpovu i Belišću.


- Predmet prodaje su 33 prazna stana, čija je početna cijena određena na temelju procjembenih elaborata izrađenih od ovlaštenih sudskih vještaka iz područja procjene nekretnina - kažu u HZMO-u, dodajući kako se 30 stanova nalazi u Belom Manastiru, dva u Belišću te jedan u Valpovu. Najviše ih je ponuđeno u belomanastirskoj Ulici bana Jelačića (13 stanova), u Tuđmanovoj ulici njih 11, u Ulici Alojzija Stepinca 5 stanova te jedan u Savskoj ulici. Površine stanova planiranih za prodaju su između 26 i 40-ak četvornih metara, a njihove početne cijene kreću se od 36.000 kuna do 99.500 kuna, u ovisnosti o nekoliko čimbenika, poput energetskih razreda, kata na kojem se stan nalazi, njegova stanja i slično.
Deset posto

Uoči kupnje potrebno je uplatiti jamčevinu (10 posto od početne cijene), a krajnji rok za dostavu ponuda je 13. lipnja. Ponude će se otvarati 19. lipnja. HZMO-u smo još jednom postavili pitanje zašto samo stanovi u Belom Manastiru (njih stotinjak) nisu svojevremeno prebačeni u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, kao svi ostali stanovi u HZMO-ovu vlasništvu na nekadašnjem području od posebne državne skrbi.

- Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je 2011. godine s RH zaključio ugovor o darovanju stanova na područjima posebne državne skrbi, kojim je na RH prenio vlasništvo nad stanovima koji se nalaze na spomenutim područjima. Navedeni ugovor sklopljen je na inicijativu tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja sa svrhom stambenog zbrinjavanja. Nakon prijenosa stanova u vlasništvo RH oni su dani na upravljanje spomenutom ministarstvu za provođenje stambenog zbrinjavanja. Tijekom provedbe projekta u Belom Manastiru prijenos vlasništva za stanove Zavoda nije bio proveden, jer tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za te stanove nije zatražilo prijenos u vlasništvo RH - tvrde u HZMO-u.


Ivica Getto
SAMO SU DJELOMIČNO ZADOVOLJNI
Gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, samo je djelomično zadovoljan ovakvim razvojem događaja, bolje rečeno Vladinom uredbom kojom se procjena stanova odnedavno obavlja na drukčiji način, gledajući stanje stanova, pa je njihova cijena nešto povoljnija. ‘‘HZMO je najavio prodaju praznih i derutnih stanova, a jedino što nam je preostalo je ispregovarati prodaju preostalih stanova zaštićenim najmoprimcima po povlaštenim cijenama‘‘, kaže Rob, dodajući kako je na području Belog Manastira 114 stanova u vlasništvu HZMO-a.
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana