Osijek
PREDSTAVLJEN VINSKI ATLAS OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Vinarije, nagrađena vina i vinske manifestacije u publikaciji Vinski atlas
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Ljubav prema vinima, trud i gostoprimstvo - istaknuti su kao najznačajnije osobine vinara s područja Osječko-baranjske županije na jučerašnjem predstavljanju jedinstvene publikacije u Regionalnoj vinoteci. Naime, ondje je javnosti otkriven Vinski atlas Osječko-baranjske županije, koji objedinjuje četiri ugledna vinogorja, dva podunavska i dva slavonska, dok su pokraj informacija o brojnim vinarijama i nagrađenim vinima istaknute i manifestacije koje promiču uživanje u mnogima omiljenom piću od fermentiranog grožđa.

- Ideja je bila da pronađemo početak hedonističkog istraživanja Osječko-baranjske županije, a kako drukčije krenuti nego putem vinskih cesta i vinograda. Ovaj je vinski atlas prije svega namijenjen lokalnom stanovništvu, koje treba naučiti nešto novo o svom zavičaju i vinogradima, kako bi to moglo dalje prenositi gostima i turistima - objasnila je na predstavljanju publikacije Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ, naglašavajući kako se besplatni primjerak Vinskog atlasa može pronaći u turističkim zajednicama, svim vinarijama koje su u njemu zastupljene, u prostoru Regionalne vinoteke, ali i u navedenom upravnom odjelu.

U Vinskom atlasu detaljno je predstavljena 31 vinarija, od čega čak 17 dolazi iz baranjskog vinogorja, a popis nagrađivanih vina seže do 2009. godine, predstavljeno je i šest manifestacija koje pridonose imidžu županije kao renomirane vinske destinacije.

- Kada govorimo u kontekstu turizma, enoponuda i gastroponuda svakako su jedan od najsnažnijih aduta Osječko-baranjske županije. Malo se koja županija može pohvaliti s četiri vinogorja, ali i ovakvim opsežnim atlasom, koji turistima donosi priče o vinarima, zbog kojih se nakon posjeta Regionalnoj vinoteci mogu zaputiti u predstavljene vinograde i podrume, kako bi kušali proizvode ljudi koji s ljubavlju prave vino - rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i ovom prilikom podsjetio kako će se Dani hrvatskog turizma početkom listopada održati upravo u Osijeku, pa će ova publikacija, uz daljnju promidžbu vinarija, pružiti i potrebne informacije svima koji u to vrijeme posjete središte istočne Hrvatske. Anušić je pritom naglasio i kako promidžba turizma Slavonije i Baranje ne smije stati samo u Osječko-baranjskoj županiji, nego svih pet županija mora zajedno nastupiti, na razini RH, a tako i na razini EU-a, kako bi zadovoljila svoje specifične potrebe i realizirala strateške projekte.

- Atlas objedinjuje vinarije koje flaširaju vino i proizvode ga na više od jednog hektara. Nažalost, neke vinarije odbile su sudjelovati u ovoj publikaciji, a iako vjerujemo kako naša vinogorja zaslužuju Vinski atlas, činjenica je da na ovom području ima još toliko, ako ne i više, proizvođača koji ne flaširaju svoje vino. No važno je da brojne nagrade dovoljno govore o kvaliteti naših vina, pa je na turistima samo da uz ovaj svojevrsni priručnik pronađu ono što im se najviše sviđa - napomenuo je naposljetku Boris Ocić, autor teksta ove publikacije, koji je otkrio kako bi do kraja godine trebao biti dovršen i Gastro atlas, odnosno atlas okusa, koji će nakon istraživanja restorana s ovog područja, objediniti tradicionalna slavonska i baranjska jela, a potom će, uz tiskano izdanje, turistima sve biti dostupno na web-stranicama i preko mobilne aplikacije. M. Mandić
31

vinarija iz četiri vinogorja predstavljena je u Vinskom atlasu
Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana