Ekonomija
SAJAM OPG-OVA NA FAZOS-U

Dobro povezana znanost i struka
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Predstavilo se 37 izlagača, koji nude sve, od ekološkog povrća do informatičkih platformi

Ni jedan posjetitelj Prvog sajma obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, održanog jučer na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, nije izišao praznih ruku. Pune vrećice zelene salate, rajčice, mladog krumpira, sočnih jagoda, ali i brojnih drugih proizvoda predstavljenih na tom sajmu prodajnog karaktera, dokaz su da je 1. sajam OPG-ova na FAZOS-u bio pun pogodak.


"Krivac" za sve je izv. prof. dr. sc. Miroslav Lisjak, koji je, zajedno s kolegama s FAZOS-a, organizirao ovu manifestaciju. "Ovo je prvi takav sajam koji naš fakultet organizira, s ciljem predstavljanja akademskoj zajednici i široj javnosti onog čime se naši sadašnji i bivši studenti bave. Smatram da je to dobra priča - nakon završenog fakulteta izići na tržište i promovirati svoje proizvode", kaže prof. Lisjak.


Na 1. sajmu OPG-ova predstavilo se 37 izlagača koji nude doslovce sve. Vidjeli smo uzgajivače pasa, ekološkog povrća, ali i proizvođača informatičkih platformi na kojima se bazira internet-prodaja proizvoda, a tu su bili i zavodi FAZOS-a, s literaturom i uslugama koje nude zaintersiranima, ukratko široka lepeza proizvoda. Generacijski, predstavili su se studenti prve godine, ali i oni koju su diplomirali 90-ih godina prošlog stoljeća. Sajam su obogatili gosti izlagači, predstavnici poljoprivrednih škola iz Đakova, Iloka, Dalja i Osijeka, koji također imaju svoje proizvode, tražene na tržištu. Ovaj put kraljica sajma bila je poznata daljska jagoda, za kojom je vladala velika potražnja. I prodana je već u prvom satu sajma.


Ponosni na sajam su i prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J.J. Strossmyera, i prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan i domaćin sajma. Oni su istaknuli važnost povezivanja znanosti i struke, što ovaj sajam zorno pokazuje.
Održan je i okrugli stol o distribuciji proizvoda OPG-ova na europsko tržište. Rečeno je da se ne treba ograničiti na malo tržište kao što je RH, no potencijal naše zemlje je velik, i to treba iskoristiti. Rješenje je u zajedničkom nastupu, jer kao pojedinac proizvođač će se teško sam probiti na zahtjevno inozemno tržište.
Vesna Latinović
Podrška kolega
Ideja o sajmu rodila se 2010., kada je naš sugovornik, prof. Lisjak, radeći na doktoratu, boravio u Velikoj Britaniji. Tamo se takvi sajmovi održavaju svake prve srijede u mjesecu, a namijenjeni su promociji studenata koji nešto proizvode. I sada se to dogodilo u Osijeku, dodaje, uz pomoć i podršku kolega i Uprave FAZOS-a, a suorganizatori su bili Studentski zbor FAZOS-a i Alumni - Udruga bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.
Najčitanije iz rubrike