Svijet
HUAWEI RAZVIJA VLASTITI OPERATIVNI SUSTAV

Xi Jinping: Spremimo se na teška vremena
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Kina mora biti spremna na teška vremena jer se međunarodna situacija ubrzano komplicira, izjavio je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping, u vrijeme kada se njegova zemlja suočava s povećanim carinama u žestokom trgovinskom ratu sa SAD-om.

Dvije zemlje zaglavile su u začaranom krugu uzajamnog podizanja carina nakon što su propali pregovori o rješenju trgovinskog spora. Napetosti su dodatno porasle kada je Washington prošloga tjedna uvrstio kineskog tehnološkog diva Huaweija na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju američkih kompanija bez dozvole vlade. "Danas, u vrijeme novog Dugog marša, moramo prevladati brojne velike rizike i izazove u domovini i inozemstvu te ostvariti nove pobjede socijalizma s kineskim specifičnostima", rekao je Xi, prenosi novinska agencija Xinhua. "Naša je zemlja još uvijek u fazi važnih strateških razvojnih prilika, no međunarodna se situacija ubrzano komplicira", dodao je. "Moramo biti svjesni dugoročne i složene prirode različitih nepovoljnih čimbenika u nas i izvan zemlje i u skladu s njima pripremiti se na teške situacije", istaknuo je Xi.

U izvješću agencije ne precizira se koje su to poteškoće niti je izravno spomenut trgovinski rat sa SAD-om.

Xi je također govorio o važnosti tehnologije i "naglasio da su tehnološke inovacije životna snaga kompanija". "Samo ako imate vlastito intelektualno vlasništvo i tehnologiju, možete proizvesti konkurentne proizvode i samo tada možete postići stabilnu poziciju u oštroj konkurenciji", rekao je kineski predsjednik. U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineskog telekomunikacijskog diva. Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koje je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.

No, Huawei bi mogao bi predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije. U utorak je izvršni direktor Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone i tablete, a to stavlja Kinu u sasvim drugačiju poziciju.

U međuvremenu na azijskim burzama najvažniji indeksi stagniraju, a investitori s olakšanjem gledaju na najnoviji potez Washingtona vezan uz privremeno olakšavanje ograničenja vezanih uz Huawei. MSCI indeks azijskih burzi tijekom dana oscilirao je iz pozitivnog u negativnog područje, a oko 7.30 bio je u plusu 0,1 posto. "Na tržištu se nadaju da će SAD i Kina postići trgovinski sporazum na nadolazećem samitu G20. No čini se da će trgovinski sukob potrajati, a negativni utjecaj na različita gospodarstva postat će nam najveća briga", smatra Masahiro Ichikawa, strateg pri Sumitomo Mitsui Asset Managementu. H
“Naša je zemlja u fazi važnih strateških razvojnih prilika, no međunarodna se situacija komplicira”, kaže Xi.
Najčitanije iz rubrike