Dome slatki dome
PROLJETNO UREĐENJE

Začinite svoj dom novim detaljima
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Proljeće je idealno vrijeme za "čistku" i oslobađanje od svih suvišnih stvari

Sunčani dani nagovijestili su dolazak proljeća i ugođaj koji svi s nestrpljenjem očekuju nakon hladne zime. Buđenje prirode, s kojom smo nužno povezani, ostavlja duboke tragove u ljudskoj psihi, i to na najbolji mogući način – stvaranjem nove energije, osviještenosti te željom za aktivnošću, druženjem i boravkom u prirodi.



Kreativnost

Proljeće je zasigurno najbolje razdoblje u godini za preuređenje stana, i to upravo zbog pozitivne energije koja se stvara svuda oko nas te vas čini raspoloženim i kreativnim. Dobra volja i mnoštvo ideja, koje ćete s lakoćom provesti u djelo, odraz su proljetne euforije koju svakako treba iskoristiti. Osim toga, priroda i svi procesi koji se oko nas počinju događati, inspirativni su svojim oblicima, bojama i strukturama te ih je poželjno unijeti u okruženje doma. Proljeće je idealno vrijeme za ‘‘čistku‘‘ i oslobađanje od svih suvišnih stvari i komada namještaja koji zagušuju prostor. Prozračnost, kao tipična karakteristika proljeća, podiže kvalitetu stanovanja te je potrebno težiti uspostavljanju upravo ovakvog olakšanog i fluidnog prostora. Bez obzira na to koliko ćete se teško rastati od nekih dragih, ali nepotrebnih stvari, lakoća i ugođaj rasterećenog prostora bit će vam zasigurno još draži!

Osvježenje

Nakon ovoga pokušajte uspostaviti kvalitetniji prostorni odnos promjenom dispozicije elemenata u prostoru. Postavljanjem garniture za sjedenje na suprotnu stranu, promjenom položaja stola za blagovanje ili uvođenjem nove komode, prostor će dobiti novi osvježeni ugođaj. Začinite ga i novim detaljima – slikama na zidovima s motivima proljeća, apstraktnim skulpturama koje stiliziraju oblike iz prirode ili vjesnicima proljeća na stolu.


Proljetnu atmosferu i osvježenje doma možete nadopuniti ličenjem zidova. Boje poput nježno zelene, žute, plave ili ljubičaste karakteriziraju rano proljeće i vrlo su ugodne u prostoru. Paleta proljetnih boja poželjna je kao motiv i u elementima namještaja te dekorativnih tkanina. Igra bojama ne zahtijeva ulaganje velikog truda i novčanih sredstava, ali je jedna od najzapaženijih u interijerskim zahvatima.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike