Kultura
U ORGANIZACIJI UHBDVDR-A ORAHOVICA ODRŽANA DRUGA PJESNIČKA VEČER

Pjesnici mogu liječiti tugu stihovima
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
ORAHOVICA

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica te suorganizaciji Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski", Udruge dragovoljaca HOS-a Orahovica te Udruge hrvatskih branitelja općine Crnac, u hotelu "Ružica" održana je druga pjesnička večer pod nazivom "Zaliječimo tugu stihovima". Večer je pripremljena, kao i prošle godine, na 20. svibnja u čast pet poginulih hrvatskih branitelja u Modriči 1992., Miroslavu Međimurcu, Vladi Goliku, Josipu Klobučaru, Zdravku Kevčiću i Karlu Stojakoviću.

- Ova druga večer bila je želja da pokažemo kako se branitelja možemo sjećati na poseban način, stihovima naših lokalnih pjesnika, koji iz duše i srca progovaraju za njih. Posebno sam sretan što su nam se priključili i učenici Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci, jer to je jedan od zaloga da se Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada neće zaboraviti. Hvala svima koji su nam pomogli u organizaciji, hvala svim sudionicima i siguran sam da će ova večer postati tradicija - rekao je predsjednik udruge organizatora UHBDVDR-a Orahovica Miroslav Tot. Na književnoj večeri svoje stihove predstavili su Ivan Grgurić, Svjetlana Carić, Tamara Majetić, Blaženka Maglaić, Branko Čordašić i Vladimir Grgurić, pročitani su i stihovi Ane Prelog, koja zbog bolesti nije mogla nazočiti večeri, a svoj je još neobjavljeni roman predstavio i mladi povjesničar iz Orahovice Dino Mataz. Posebno dirljivo bilo je čitanje literarnih radova učenika Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci, koji, iako mali i mladi, itekako imaju veliko domoljubno, hrvatsko srce. Glazbena pratnja večeri bila su mlada braća Krešimir i Borna Gernhard na gitarama te Matija Rister na klavijaturama. Drugu pjesničku večer "Zaliječimo tugu stihovima" uveličali su ratni zapovjednik 2. bojne 132. brigade, kojoj je pripadalo pet poginulih branitelja, pukovnik Ivan Husnjak, te njegov ratni zamjenik, pukovnik Goran Sokol, koji je i ispričao nekoliko detalja iz vremena tragične pogibije hrvatskih vitezova u Modriči. Pukovnik Ivan Husnjak, vidljivo ganut, na kraju je večeri poručio:

- Nisam se mislio danas javljati za riječ, ali jednostavno sam prepun emocija nakon svega što sam vidio i čuo večeras. Čestitam organizatorima i od srca zahvaljujem svim izvođačima ove prekrasne večeri, koja je pokazatelj kako se mora voljeti domovina i čuvati uspomena na Domovinski rat, a posebno na žrtvu hrvatskih branitelja - zaključio je Husnjak. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente