Osijek
ZAHVALA ZA HRABROST

Osječanin Mario Nađ počasni građanin Livna
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Uvijek s posebnom pozornošću pišemo o osobama koje bivaju proglašene počasnim građanima Osijeka. No valja znati da ima i Osječana koji jednako tako zbog svojih zasluga bivaju počašćeni istom titulom u drugim sredinama. Jedan od posljednjih među njima je i Mario Nađ, koji je u travnju ove godine proglašen počasnim građaninom Grada Livna. Ovu je počast zaslužio zbog iskazane hrabrosti koju je iskazao braneći stanovništvo livanjskog kraja u najtežim trenutcima njegove novije povijesti.

Nađ je, naime, kao pripadnik 3. gardijske brigade, bio sudionikom obrane Livna, a prema mišljenju neposrednih sudionika i ratnih analitičara, i glavni akter obrambenih snaga vezano i uz napad na Livno srbočetničke vojske 23. travnja 1992. Mario je, tada kao 19-godišnjak, s iskustvom ratovanja u Slavoniji, uspješnim djelovanjem maljutkom uništio prvo neprijateljski tenk, a potom i transporter. Time je natjerao neprijatelje na povlačenje, a obrambenim snagama osigurao mogućnost za protunapad, što su stabiliziranjem redova i učinili te otjerali neprijatelja od linija obrane. Time je doslovce preokrenuo bitku za Livno u korist onih koji su ga branili.

No pokazalo se kako to nije bila obična pobjeda - za sigurnost Hrvatske travanjska je obrana Livna bila važna jer bi u suprotnom neprijatelj imao otvoren put prema Splitu i Makarskoj. Vojni analitičari drže kako su upravo obranom Livna hrvatske snage stvorile daleko veći kapital nego što se to moglo pretpostaviti 1992. Upravo su crte, gdje je tada zaustavljena neprijateljska vojska, u studenom 1994. postale polaznom točkom operacijskog ciklusa hrvatskih snaga, koje su u ljeto godinu dana poslije dovele do pobjedonosne Oluje.

No priča o ovom Nađevu pothvatu dugo nije izišla u javnost, prije svega radi njegove sigurnosti, jer on je ostao u uniformi kao pripadnik "Kuna" sve do 2007. kada je umirovljen u činu satnika. Danas kao aktivni član Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune‘‘ sudjeluje u edukaciji mladih naraštaja. Mario, inače Retfalčanin po odrastanju, s obitelji živi u Višnjevcu.

Zanimljivo je kako je "njegov" tenk, ali s vraćenom kupolom, postavljen na podest uz cestu na kojoj je uništen, a na njemu se i Mario fotografirao s Poveljom počasnog građanina.
D. Kuštro
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike