Osijek
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Hrvatska volontira: Priključi se i zavolontiraj! Dobro je za tebe i za druge
Objavljeno 22. svibnja, 2019.

Tradicionalna manifestacija koju već devetu godinu zaredom na nacionalnoj razini organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva, od 22. do 25. svibnja, u Osijek donosi razne aktivnosti brojnih organizacija civilnog društva. Riječ je, naravno, o manifestaciji Hrvatska volontira, koja pod ovogodišnjim sloganom "Volontiramo = gradimo zajednicu u kakvoj želimo živjeti", ukazuje na važnost odgovornosti, prihvaćanja različitosti i suradnje svakog pojedinca u razvoju suvremenog društva baziranog na održivom razvoju.

Stoga se pozivaju svi volonteri i zainteresirani građani da uveličaju ovu manifestaciju koja će u Osijeku započeti već danas, 22. svibnja, kroz aktivnost "Stvarajmo terapeutski vrt zajedno!", u organizaciji osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI", u sklopu koje će u jutarnjim satima desetak volontera u vrtu ove udruge izrađivati vrtne garniture od recikliranog materijala i starih paleta, nakon čega slijedi druženje i mali nogometni turnir. Danas će također biti aktivni i brojni volonteri Gradskog društva Crveni križ Osijek koji će ispratiti osječke maturante dijeleći im sendviče, napitke i čestitke u povodu završetka srednje škole, dok će ujedno biti i na raspolaganju pružanja prve pomoći u slučaju ozljeđivanja.

S druge strane, vrijedni će u četvrtak, 23. svibnja, biti i volonteri Udruge izviđača Slavonski hrast koji će postavljati, obrađivati i ličiti obnovljene klupe i stolove u Izviđačkom parku Bajer, na Jugu 2, dok će se istoga dana Udruga za rad s mladima Breza kulturnim programom približiti građanima treće životne dobi projekcijom filma "Čovjek zvan Ove", u suradnji s Kinematografima Osijek. U četvrtak prijepodne i udruga Dokkica u svojim prostorijama organizira akciju "Stablo vrijednosti", kojom će potaknuti kreativnost volontera pri gradnji drvene skulpture koja bi trebala poslužiti kao medij za promicanje vrijednosti u radu s djecom.

Mladima će biti usmjerena tribina "Reci što misliš", u organizaciji Zaklade Slagalica kroz koju će se, također u četvrtak, u Infocentru za mlade potaknuti društveni i politički dijalog u zajednici, a sve će naposljetku biti zaokruženo festivalom "Gledaj (U)druge - Obrazovanje za djecu i mlade", na kojemu će u petak na Trgu Slobode biti predstavljeni rezultati aktivnosti škola, organizacija civilnog društva i ustanova koje kroz formalne i neformalne programe obrazovanja potiču aktivno građanstvo među djecom i mladima.
M. Mandić
Detaljan pogram manifestacije Hrvatska volontira u Osijeku možete pronaći na www.hrvatska.volontira.vcz.hr
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike