Novosti
KAKO FUNKCIONIRA OSIJEK BEZ GRADONAČELNIKA

Ako Vrkić ne da ostavku do 5. lipnja, nema izvanrednih izbora?
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
U gradskoj upravi odbacuju spekulacije o ostavci zbog zdravlja, no oporba nije u to sigurna

Sredinom ovoga mjeseca Grad Osijek objavio je službeno izvješće KBC-a Zagreb o zdravstvenom stanju gradonačelnika Ivana Vrkića u kojem stoji kako se on uspješno oporavlja od kardiokirurške operacije, a javnost je doznala i kako je poslije prvog poslijeoperacijskog dana doživio blaži moždani udar te ga nakon boravka u bolnici očekuje skora rehabilitacija u jednom od centara specijaliziranih za tu svrhu.



Pisana ovlast

Kroz sve ovo vrijeme odsutnosti gradonačelnika Ivana Vrkića obnašanje dužnosti prebačeno je na njegova prvog zamjenika, a u ovom slučaju to je Boris Piližota, inače čelnik osječkog SDP-a. Za ovu dužnost Piližota je dobio i gradonačelnikovu pisanu odluku kojom Vrkić prenosi svoje ovlasti kroz trajanje njegova odsustva. Pročelnica Ureda Grada Marija Garić napominje kako je punomoć potpisana, iako prema zakonu nije nužna, ali su je oni napravili zbog tehničkog pojednostavljenja rada.


- Gradonačelnik Ivan Vrkić unatoč tome i dalje odgovara kao gradonačelnik za sve odluke i njegov potpis stoji na svim dokumentima, jedino što ga u.z. potpisuje Boris Piližota - naglašava Garić.


I dok većina aktera uključenih u osječku politiku na upit vezan uz trenutačnu situaciju s gradskom vlasti prvo obzirno napominje kako ponajprije žele brzo ozdravljenje Vrkiću, sasvim je jasno kako je iza scene već započela politička kuhinja i traje razmatranje mogućih scenarija bez njega kao čelnika grada Osijeka, ako ga zdravstveni razlozi spriječe u budućem radu. Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi tu je samo djelomice jasan. Tako se u članku 40.d ovog zakona kaže "ako je prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika i župana nastupio prije isteka dvije godine mandata raspisat će se prijevremeni izbori". No, u slučaju da je "prestanak mandata nastupio nakon isteka dvije godine mandata neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim. Ako gradonačelnik ima više zamjenika, dužnost će obnašati zamjenik koji je na kandidaturi za izbore bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika".


Ovaj rok od dvije godine i jednog dana u slučaju Grada dogodit će se 5. lipnja. To znači da u slučaju da Vrkić odluči zbog svog zdravstvenog stanja dati ostavku, i to učini tek nakon 5. lipnja na čelu grada Osijeka do kraja mandata, odnosno još dvije godine ostaje Piližota. Prilično nedefiniran pojam prestanka mandata objasnio je za naš list stručnjak za ustavno pravo prof.dr.sc. Zvonimir Lauc. On objašnjava da prestanak mandata podrazumijeva sve oblike prestanka obnašanja vlasti, bilo da je to iskazivanje nepovjerenja od strane predstavničkog tijela, bilo da je to ostavka, preminuće, ili neki drugi razlog.


- Nije važno kako prestaje mandat, jer bi u suprotnom pisalo da se odnosi samo na izvanredni prestanak mandata, a u ovom izričaju uključeni su i oni redovni i izvanredni prestanci mandata, odnosno svi načini - napominje prof. Lauc.


I dok pročelnik Ureda gradonačelnika Željko Lončar i predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega tvrde da nema potrebe za ovom vrstom špekulacija jer se gradonačelnik dobro oporavlja te da neće dati ostavku nego će se vratiti na svoju dužnost, iz oporbe nisu tako sigurni u ovakav scenarij i napominju da se uz sve ljudske želje za ozdravljenjem ne može isključiti mogućnost gradonačelnikova prestanka bavljenja politikom zbog zdravstvenih razloga. U osječkim političkim krugovima tvrdi se i kako je vrlo izvjesno da će Vrkić nakon 5. lipnja dati ostavku. To bi značilo da prijevremenih izbora neće biti i da bi obnašatelj dužnosti gradonačelnika i službeno postao Piližota. No, ovakav scenarij neće podržati HDZ koji je pojedinačno najveća stranka u Gradskom vijeću s deset vijećnika.


- Što se tiče zdravlja, od srca i ljudski gradonačelniku Vrkiću želimo da što prije ozdravi. On je ostvario poštenu pobjedu na izborima i gotovo dvije godine kao najveća oporba u Gradskom vijeću mi to poštujemo i nastojimo biti kvalitetni korektiv gradske uprave u interesu građana prije svega. U slučaju da se on eventualno odluči ne vratiti na mjesto gradonačelnika nakon 5. lipnja, dogradonačelnik Piližota preuzeo bi dužnost, a nama je to neprihvatljivo. Piližota nema stvarni izborni legitimitet za tu dužnost, jer su građani izabrali Vrkića, dok Piližota posve sigurno nije jasno iskazana volja birača za poziciju gradonačelnika - komentirao je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić.
Narušeni odnosi

Istovremeno kod takvog scenarija SDP i sam Piližota mogli bi se naći u teškoćama s osiguranjem funkcioniranja gradske uprave, jer nije nepoznato da je koalicija s HNS-om na klimavim nogama, a narušeni su i odnosi između Piližote i druge dogradonačelnice Žane Gamoš.


- Poznavajući Vrkića, on živi politiku i njemu je nezamislivo da bude izvan politike, ali s druge strane moguće je da mu zdravlje neće dopustiti da se nastavi baviti politikom. Odlazak gradonačelnika i prepuštanje gradonačelničke pozicije Piližoti dovest će do trzavica i u samoj koaliciji. Upravo je Vrkić bio ljepilo te koalicije. Naš klub neće u pola mandata prelaziti u vladajući tabor, ali ima onih koji bi mogli biti osigurač u slučaju preslagivanja vlasti - kaže Kristijan Šimičić iz Biraj bolje.
Tako bi, ako se gradonačelnik uistinu ne vrati u svoju fotelju te nakon 5. lipnja da ostavku, u promjenu osječke vlasti s argumentom da bez Vrkića i većine u Gradskom vijeću ona više ne predstavlja volju birača, vjerojatno krenuo HDZ i to na izglasavanju rebalansa proračuna. Dakle, prvi test Borisu Piližoti, ako ima ambicija u ovakvim uvjetima preuzeti dužnost, kao i funkcioniranju Vijeća bez Vrkića, bit će početkom lipnja za kada je najavljena sljedeća sjednica.


Nefreteta Z. Eberhard
tumačenje
ZAKON JE U OVOJ SITUACIJI SAMO DJELOMICE JASAN
Ivan Radić

predsjednik osječkog HDZ-a

U slučaju da se Vrkić eventualno odluči ne vratiti na mjesto gradonačelnika nakon 5. lipnja, dogradonačelnik Piližota preuzeo bi dužnost, a nama je to neprihvatljivo. Piližota nema stvarni izborni legitimitet za tu dužnost, jer građani su izabrali Vrkića.