Ekonomija
TRENDOVI GOSPODARSKI RAST I NEDOSTATAK RADNIKA

Netoplaća u godinu dana porasla više od 200 kuna, plaće rastu i u većini drugih europskih zemalja
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
Širi se krug zemalja s brutoplaćom višom od tisuću eura: Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura)...

U ožujku je ove godine prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8778 kuna, što je 133 kune više nego u prethodnom mjesecu i 311 kuna ili 3,7 posto više nego u ožujku 2018. Kako u svojoj analizi ističe HGK, istodobno je netoplaća iznosila 6464 kune, što je 95 kuna više nego u prethodnom mjesecu i 211 kuna ili 3,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.


Riječ je o nastavku dinamičnog rasta plaća na godišnjoj razini koji je tek privremeno bio usporen u studenome prošle godine. Pritom je realan rast plaća bio niži s obzirom na inflaciju koja je iznosila 0,9 posto, pa je tako brutoplaća u ožujku na godišnjoj razini realno povećana za 2,8 posto, a netoplaća za 2,5 posto. Time je istodobno nastavljena i tendencija snažnijega međugodišnjeg rasta bruto u odnosu na neto plaću, što je obilježavalo i kretanja u cijeloj 2018. godini. Kako navode u HGK, rast plaća u ovoj godini podupiru svi važniji čimbenici među kojima se ističe nastavak gospodarskog rasta u znatnoj mjeri temeljen na osobnoj potrošnji, povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti te pritisak nedostatka radnika određenih struka i emigracijskih tokova na rast plaća. Uz to, u smjeru rasta plaća djeluje i dio mjera ekonomske politike koji se odnosi na daljnje povećanje minimalne plaće te porezne promjene u oporezivanju dohodaka i u smanjenju ukupnog opterećenja poslodavaca doprinosima.


U takvim je okolnostima sumarno u prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8697 kuna, što je nominalno 3,9 posto, a realno 3,4 posto više nego u prvom kvartalu 2018. Istodobno je prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenom iznosila 6411 kuna, što je nominalno 3,6 posto, a realno 3,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je ostvareni rast realne netoplaće u prvom kvartalu ove godine blago usporio u odnosu na rast u istom razdoblju 2018. kada je iznosio 3,3 posto.


Plaće rastu i u europskim zemljama pri gospodarskom rastu sve više oslonjenom na osobnu potrošnju te pod pritiskom demografskih kretanja i nedostatka radnika, ističe se u analizi HGK te naglašava kako u sličnim zemljama u pravilu plaće rastu dinamičnije nego u Hrvatskoj. Stoga se širi krug zemalja s mjesečnom brutoplaćom višom od tisuću eura pa su takvu plaću u ožujku bilježile Slovenija (1752 eura), Poljska (1201 euro), Hrvatska (1184 eura), Slovačka (1143 eura) i Rumunjska (1062 eura), a slijede ih Crna Gora (765 eura), Bosna i Hercegovina (714 eura) i Bugarska (638 eura).
U ovoj godini u Komori očekuju nastavak rasta plaća pri pozitivnim kretanjima na tržištu rada, utjecaju poreznih promjena i povećanja minimalca te pritisku koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka. Stoga će plaće i dalje pružati važan doprinos povećanju kupovne moći stanovništva i time, putem povećane potrošnje, ukupnom gospodarskom rastu, ali uz postupno narušavanje odnosa između kretanja plaća i produktivnosti rada.


Dijana Pavlović
NAJVEĆA PLAĆA U PROIZVODNJI FARMACEUTSKIH PROIZVODA
Najviša je prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvom kvartalu 2019. isplaćena u djelatnosti Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 12.078 kuna, a najniža je isplaćena u djelatnosti Zaštitne i istražne djelatnosti u iznosu od 4208 kuna. Na godišnjoj je razini rast netoplaće veći od 20 posto zabilježen u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, dok je smanjenje zabilježeno u sedam djelatnosti, a najviše u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava pod utjecajem problema u brodogradnji.
Najčitanije iz rubrike