Regija
PROJEKT UČENIKA EKONOMSKO-BIROTEHNIČKE ŠKOLE

Dublek, baja, cvalik, baran - među 200 riječi u Malom rječniku starog govora
Objavljeno 22. svibnja, 2019.
SLAVONSKI BROD

Učenici 4. g razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, pod vodstvom prof. Ane Rajković, tri i pol mjeseca prikupljali su davno zaboravljene riječi koje su u svakodnevnom govoru koristili njihove bake i djedovi u okolnim slavonskobrodskim selima, poput Donje Vrbe, Ruščice, Radovanja i dr. Tako je nastao Mali rječnik starog govora, u kojemu se nalazi oko 200 riječi. Nedavno su ga predstavili javnosti.

- Zaboravljene su riječi popraćene grafičkim prilozima kako bismo ih čitateljima približili. Te su ilustracije izradili učenici 1. d, 1.b. i 3.d. Učenici su tijekom projekta marljivo bilježili riječi, zapisivali njihovo značajne te pronalazili njihove današnje standardne oblike koje su konačno definirali na 50-ak stranica rječnika. Vladao je veliki entuzijazam jer su učenici shvatili da na taj način pridonose očuvanju tradicije slavonskobrodskog područja - kaže voditeljica projekta, prof. Ana Rajković. Napominje još da se projekt ne završava ovim izdanjem, nego se nastavlja i iduće godine prikupljanjem novih riječi te se ona i učenici nadaju objavljivanju nešto luksuznijeg izdanja.

- Skupljale smo stare riječi od starijih članova svojih obitelji, a zatim smo ih grupirale, dodatno se pozabavile njihovim značenjima i ispisale ih po abecedi. Pronalazile smo fotografije za određene riječi, a na kraju smo veliku pomoć za crteže dobili od talentiranih umjetnika naše škole. Ovo je svakako bilo zabavno i poučno iskustvo, kao zadnji projekt našeg razreda prije odlaska u "novi svijet" - kaže učenica Magdalena Lovrić.

- Baka mi je čak nekoliko puta donosila papirić na kojem je zapisala još neke riječi kojih se sjetila. I tako sam uz pomoć mame i bake prikupila više od stotinu riječi - dodaje Martina Javorek.

Zanimalo nas je i kako su došli na ideju za ovaj projekt. O tome prof. Ana Rajković kaže:

- Na ideju smo došli na nastavi jezika, tijekom obrade zastarjelica, arhaizma i ostalih oblika staroga govora. Djeca su počela isticati pojedine riječi koje koriste njihove bake i djedovi. Tada smo shvatili da bi bilo iznimno korisno, prije svega u tradicijskom okviru, sačuvati, odnosno zapisati neke od tih riječi. U početku je to bio mali projekt, međutim kako su učenici svaki sat donosili nove riječi, nastala je ideja da projekt malo proširimo. Učenici su razgovarali s nekoliko desetaka ispitanika, većinom rođenim kasnih 1930-ih godina, koji su pokazali iznimnu spremnost za suradnju.
Vesna Latinović
Kezme - muško prase, dublek - bundeva, čarjati - pisati, ajdamak - klip kukuruza,

baja - buba, baran - ovan, cvalik - zglob
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike