Novosti
POTVRĐENA DRUGA OPTUŽNICA ZDRAVKU MAMIĆU

Mišković: Mamića uskoro očekujemo u Hrvatskoj
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Zdravku Mamiću određen je istražni zatvor i kreće procedura za izručenje

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića potvrđena je iz sedmog pokušaja na Županijskom sudu u Osijeku. Uz to, određen mu je i istražni zatvor te se očekuje njegovo izručenje. Zdravka Mamića i sina Marija, Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Sandra Stipančića, Igora Krotu te Nikkyja Arthura Vuksana tom se optužnicom tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja, preko off-shore računa, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Ukinute su i privremene mjere za Marija Mamića i Nikkya Arthura Vuksana te im je odblokirana imovina.


Određivanjem istražnog zatvora Zdravku Mamiću u povodu druge optužnice otvoren je put njegovu izručenju iz Bosne i Hercegovine, jer je međunarodni sporazum o izručivanju između dvije države potpisan prije nego što je počinjeno kazneno djelo za koje se optužnicom tereti.


- Naravno da smo zadovoljni potvrđivanjem optužnice i određivanjem istražnog zatvora nakon dvije godine borbe. Tražit će se njegovo izručenje iz Bosne i Hercegovine sukladno sa sporazumom koji Hrvatska ima potpisan s tom državom. Očekujemo da ćemo uskoro Zdravka Mamića vidjeti u Hrvatskoj - kazao je kratko Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka, nakon odluke Optužnog vijeća.


Sudac Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku, detaljno je objasnio proceduru daljnjeg postupka, kao i proceduru koja se treba pokrenuti za izručenje Zdravka Mamića.
Bez žalbe na optužnicu

- Odluku Optužnog vijeća dostavit će se strankama, a nakon toga će se dostaviti sudskoj pisarnici, gdje će elektronskim putem biti određen raspravni sudac koji će odlučivati o predmetu, odnosno u roku od dva mjeseca sazvat će pripremno ročište, gdje će se odlučivati o raspravi u tom predmetu. O odlukama na sjednici Optužnog vijeća zatražilo se izuzeće članova Vijeća, no taj je zahtjev odbačen kao neosnovan, a o izuzeću predsjednika suda odlučit će se naknadno, odnosno spis će se dostaviti predsjedniku Vrhovnog suda, koji je nadležan za odlučivanje o izuzeću predsjednika suda. Na rješenje o istražnom zatvoru i određenom dijelu odluka donesenih na sjednici Vijeća dopuštena je žalba u roku od tri dana i o tome će odlučivati Vrhovni sud. Na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena. Kada bude potvrđena odluka Vijeća o istražnom zatvoru, počet će procedura za izručenje, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom na to da je optuženik na prostoru druge države. Ako se odluka donese, raspisuje se nova tjeralica. Na pitanje kada bimo mogli vidjeti Zdravka Mamića u Hrvatskoj, ne mogu vam odgovoriti jer je to za sada hipotetsko pitanje. Izručenje je moguće jer je u ovom slučaju vrijeme počinjenja kaznenog djela nakon što je potpisan sporazum o izručenju između dvije države. Ako se Bosna i Hercegovina bude držala tog sporazuma, trebala bi ga izručiti Hrvatskoj - detaljno je objasnio glasnogovornik osječkog Županijskog suda.

Odvjetnik revoltiran

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, bio je vidljivo revoltiran odlukama Optužnog vijeća te je ponovio svoje tvrdnje da tužitelj Sven Mišković nije ovlašteni tužitelj do ožujka 2021.

- U povijesti ove države nije se ni jednom dogodilo da se odlučuje o drugom određivanju istražnog zatvora dok postoji prvi istražni zatvor. Od 1993. imamo jedinstven stav Vrhovnog suda da nema procesnih pretpostavki za odlučivanje o drugom istražnom zatvoru protiv okrivljenika dok je na snazi prva odluka o određivanju istražnog zatvora. Od tada do danas imamo 20-ak odluka Vrhovnog suda koje o tome govore. Imam 43 godine radnog staža u odvjetništvu, sudjelovao sam u stotinama obrana u najvažnijim predmetima u onoj i ovoj državi. Nisam još doživio da vijeće nastavlja s rad i ne uručuje odluku. To je valjda specifičnost ovog suda. Branitelji Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana tražili su da im se uruči rješenje kojim je odlučeno da se odbija zahtjev za izuzeće članova Optužnog vijeća i nije tome udovoljeno iako su rekli da im je to potrebno radi izjavljivanja žalbe, što je zakonom propisano. Uskok je inzistirao na tome da se odlučuje o istražnom zatvoru, a ja sam rekao da sam dobio poziv za sjednicu Optužnog vijeća i da o tome treba odlučivati Izvanraspravno vijeće. Upozoravao sam da je pravna kvalifikacija djela u optužnici pogrešna, odnosno zločinačko udruživanje. Zatražio sam da odluče o mom prijedlogu da se izuzme kao nezakonit dokaz knjigovodstveno-financijskog vještaka, što je uočio i Vrhovni sud - kazao je, između ostaloga, odvjetnik Miljević.


Sandra Lacić
200

milijuna kuna izvučenih iz Dinama stavlja se na teret Mamiću i ostalima
ŽALILI SE MINISTRU PRAVOSUĐA
Ksenija Vržina, odvjetnica Nikkyja Arthura Vuksana, kazala je da će se žaliti na odluku kojim je odbijeno njezino i traženje odvjetnika Stanića o izuzeću sudaca Optužnog vijeća i dodala da je imovina Marija Mamića i Vuksana bila protuzakonito blokirana više od godinu dana. "Žalosno je što smo morali podnijeti pritužbu ministru pravosuđa na takvu odluku, odnosno da morate posegnuti za krajnjim sredstvom protiv ponašanja sudaca Optužnog vijeća. Da nismo to učinili, ne bi uopće bile ukinute te mjere", kazala je odvjetnica.
Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a