Sport
“VATRENI” POPIS ZA WALES U OSIJEKU

Izbornik Zlatko Dalić uputio je pretpoziv i Miletu Škoriću
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Na glavnom popisu izbornika nalaze se dvojica novih - Dario Melnjak i Filip Benković

Hrvatska nogometna reprezentacija 8. lipnja u osječkom Gradskom vrtu ugostit će Osijek u sklopu kvalifikacija za EURO 2020. godine, a tri dana poslije u Varaždinu Vatreni će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Tunisa.

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić objavio je popis kandidata za predstojeću akciju za koju će okupljanje započeti već 29. svibnja, a dva dana poslije članovi hrvatske nogometne reprezentacije gostuju u Omišu, gdje će igrati revijalnu utakmicu na obilježavanju godišnjice osnutka lokalnog nogometnog kluba.

Melnjak lijevi branič
Na onom glavnom popisu izbornika nalaze se dvojica novih igrača- Dario Melnjak, branič turskog Rizespora, te Filip Benković, stoper Celtica.

- Melnjak je lijevi bočni koji igra standardno posljednjih šest mjeseci i igra dobro. Benković je imao dobru sezonu u Celticu. Nismo ih napamet zvali, to je način da ojačamo momčad. Vjerujem kako nam mogu pomoći - objasnio je svoju odluku Dalić.

Rizespor je inače kolo prije kraja na devetom mjestu turske Super Lige. Od ove sezone njihov član je i 27-godišnji Melnjak, izdanak Varteksove škole nogometa, koji je u HNL-u igrao za Slaven Belupo, a prije dolaska u Tursku bio je član Neftči Bakua i slovenskih Domžala. Zanimljivo, pomoćni trener u Rizesporu nekadašnji je hrvatski reprezentativac Stjepan Tomas. Melnjak će biti konkurencija na lijevom boku Borni Barišiću, nekadašnjem kapetanu Osijeka, koji je bio strijelac pogotka na otvorenju kvalifikacija protiv Azerbajdžana. Borna je u proteklom kolu škotskog prvenstva konačno zaigrao za Glasgow Rangerse koji je poražen kod Kilmarnocka. Njemu bi se na predstojećoj reprezentativnoj akciji trebao priključiti bivši suigrač iz Osijeka Mile Škorić. Dalić je naime trojici igrača uputio pretpozive. Uz igrače Hajduka Miju Caktaša i vratara Josipa Posaveca, na njemu se našao i Škorić. Sva trojica čekat će u slučaju ozljede nekog od igrača s glavnog popisa, a vjerojatno će biti u Dalićevom kadru za utakmicu s Tunisom.

Inače, Škorić je već bio u kadru reprezentacije Hrvatske, na turneji po SAD-u kada je momčad vodio Ante Čačić. Tada je kombinirana momčad Hrvatske svladala Meksiko (2:1), a Škorić je zaradio crveni karton.

- Izuzetno mi je drago što sam i ja među onima koje je izbornik pratio i odlučio mi uručiti pretpoziv. Imam jedan nastup za A-reprezentaciju kada je izbornik bio gospodin Čačić, no ovo je ipak nešto drugo jer se radi o najvećim ‘‘facama‘‘ hrvatskog nogometa. Biti u bilo kakvim kombinacijama za momčad koja je druga na svijetu puno znači u svakom pogledu. Potvrda je to i da sam imao dobru sezonu, pa je logičan osjećaj i sreće i zadovoljstva - bila je prva Škorićeva reakcija.

Brine slaba forma
Inače, Dalića najviše brine forma nekih igrača, ali i činjenica da neki i ne igraju.

- Posebno me brine zadnji red. Jasno je meni i da su igrači nakon naporne sezone mislima na odmoru i da su svi iscrpljeni. Inače, igrači za koje je sezona završila dobili su mini programe koje moraju raditi. Svi su svjesni da protiv Walesa nemamo pravo na pogrešan korak. Protiv Mađarske nam se dogodio kiks, ali bolje sada nego poslije jer nema previše utakmica za popravak - rekao je hrvatski izbornik, na čijem su popisu Ante Rebić i Nikola Vlašić, koji su tijekom vikenda zaradili ozljede.

- Rebić je protiv Bayerna ozlijedio leđa i imat će kontrolu, nakon čega ćemo biti pametniji. Vlašiću je problem gležanj, vidjet ćemo kakva je situacija s njima. Dosta stvari nam ne ide u prilog, ali, ponavljam, nemamo izbora, moramo ići na tri boda.

Problema imaju i u velškom taboru. Ponajbolji igrač Aaron Ramsey je izvan stroja, a Gareth Bale već duže vrijeme uopće ne igra u Real Madridu.

- Nisu Wales samo Bale i Ramsey. Imaju oni još kvalitetnih igrača i nikako ih ne smijemo podcijeniti. Bale je odličan igrač, velika opasnost. Pokušat ćemo zaustaviti njihove kontre, dobro ćemo se spremiti.

Dalić je naglasio kako će Dejan Lovren i Mateo Kovačić zbog obveza u Ligi prvaka i Europskoj ligi malo zakasniti na okupljanje, a nakon utakmice protiv Walesa Brekalo, Vlašić, Ćaleta-Car i Benković sele u mladu reprezentaciju, koju u lipnju očekuje U-21 EP u Italiji.

Podsjetimo, u prva dva kola kvalifikacija za EP svjetski doprvaci upisali su pobjedu i poraz. U Zagrebu su pobijedili Azerbajdžan (2:1), a potom u Budimpešti izgubili od Mađarske (1:2). Wales pak ima jednu pobjedu,protiv Slovačke u Cardiffu (1:0).

Krešimir Lacković
DALIĆEV POPIS
VRATARI: Lovre Kalinić (Aston Villa), Dominik Livaković (Dinamo), Simon Sluga (Rijeka);

BRANIČI: Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Filip Benković (Celtic), Dario Melnjak (Rizespor);

VEZNI IGRAČI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Sevilla), Mario Pašalić (Atalanta), Filip Bradarić (Cagliari);

NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenehim), Ante Rebić (Eintracht), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Josip Brekalo (Wolfsburg), Bruno Petković (Dinamo); Pretpoziv: Mile Škorić (Osijek), Mijo Caktaš (Hajduk), Josip Posavec (Hajduk)
Možda ste propustili...

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana