Svijet
ŽELE SMANJITI BUKU

Paprene kazne za vozače prebučnih vozila u Ženevi
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Gradski oci Ženeve žele smanjiti razinu buke koju proizvode automobili, kamioni i motocikli

Većina zapadnoeuropskih gradova odlučila je stati na kraj zagađenju koje proizvode automobili, a tu se ponajprije misli na starije dizelaše, koji u atmosferu ispuštaju veću količinu ispušnih plinova od dopuštene. To je učinila i Ženeva, koja je odlučila otići korak dalje - "papreno" kažnjavati vozače čija su vozila prebučna.

Naime, gradski vijećnici u švicarskoj Ženevi planiraju kažnjavati vozače prebučnih automobila koje će ‘loviti‘ radarima za buku, objavio je njemački časopis Autobild. Ženevska gradska skupština namjerava do sredine ove godine proglasiti obaveznu dopuštenu razinu buke za automobile, kamione i motocikle. Aktivisti pozivaju gradske vlasti da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike razina glasnoće perilice rublja. Gradski dužnosnici tvrde da stanovnici Ženeve pate od visoke razine prometnog onešišćenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu.

Radarski uređaj koji bi registrirao preveliku buku i potom snimio vozilo koje ju proizvodi ne bi trebao biti naročito skup, smatra gradska vijećnica Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih. No razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao potrajati neko vrijeme jer će takav radar morati razlikovati različite vrste vozila. I nekoliko drugih europskih gradova bori se protiv prevelike buke u prometu, ali to čine ograničenjem brzine i ‘presvlačenjem‘ ulica od kamenih kocaka asfaltom.

Švicarska je bogata država pa povećem broju tamošnjih stanovnika nije problem kupiti automobil koji teži jurnjavi. Što je više konjskih snaga ispod poklopca motora, veća je i buka koju taj motor stvara. Podosta vozača upravo zbog osjeta zvuka motora se i odlučuje na kupnju jurilica. Kako bilo, gradske vlasti složne su da se ta zabrana i ostvari. U tom slučaju, veliki broj jurilica, ali i starijih automobila, morat će dobiti prigušivače kako bi se smanjila buka koju motor proizvodi. Iako još uvijek nema govora o visini kazne, pretpostavlja se kako će minimalna kazna za taj prekršaj iznositi 500 švicarskih franaka (oko 3300 kuna), bez mogućnosti upozorenja! Ta bi se kazna mogla i povećati, ovisno o financijskom statusu vozača prebučnog automobila. O tome će, kada dođe vrijeme, odlučiti sudac.

Milan Bugarić/H
80

decibela trebala bi biti granica za dopuštenu buku
500

švicarskih franaka trebala bi biti minimalna kazna za prebučna vozila
Buka je drugi najčešći oblik zagađenja u švicarskom gradu na granici s Francuskom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike