Novosti
STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA

Imaju ugovor o radu, a primaju naknadu od samo 2500 kuna
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Peticijom roditelji njegovatelji žele prenisku naknadu zamijeniti plaćom

U Hrvatskoj je približno 4800 roditelja njegovatelja, odnosno roditelja djece s najvećim stupnjem invaliditeta i teškoća koji dobivaju mjesečnu naknadu od 2500 kuna. Ta naknada godinama nije povećavana, a zbog činjenice da je iznos nedovoljan da pokrije osnovne potrebe, roditelji su pokrenuli peticiju kojom traže osiguravanje plaće, a ne socijalne naknade.



U izolaciji

Suzana Rešetar iz Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena, ističe da su problemi s kojima se susreću roditelji njegovatelji izuzetno veliki. "Većina životari na rubu egzistencijalnog minimuma. Posljedično tome ugrožena su i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu roditelja njegovatelja skrbe. U Hrvatskoj ne postoji kompletna sustavna rehabilitacijska i habilitacijska podrška, zdravstvena njega i pomoć u kući te psihološka podrška obiteljima. Ne postoje centri u okvirima socijalne ili zdravstvene skrbi koji mogu pružati podršku samim korisnicima njege i njihovim obiteljima. Sve je na leđima roditelja njegovatelja. Kada dobijete dijete s najtežim stupnjevima invaliditeta, odnosno teškoća, imate dva izbora: dijete smjestiti u instituciju (koja ne postoji), ili se brinuti o njemu kod kuće u obitelji," ističe Rešetar.


Roditelji izabiru biti njegovatelji, jer njihova djeca imaju pravo živjeti u obitelji. Zbog toga veliki broj visokoobrazovanih majki koje su silom okolnosti morale izabrati biti njegovateljice svojoj djeci te dati otkaz na dotadašnjim poslovima, sada rade za naknadu od 2500 kuna. Sklapanjem ugovora o statusu roditelja njegovatelja roditelji ostaju uskraćeni za pravo na dnevni odmor, na godišnji odmor te na bolovanje, jer država još nije pronašla način kako se pobrinuti za djecu dok bi roditelji koristili ta prava. Staž je pokriven, no jasno je kolike su mirovine ljudi koji dobar dio života rade za 2500 kuna. Iz Udruge Sjena ističu kako, prema podacima HZZO-a, već šest godina ni jedan roditelj njegovatelj nije uzeo bolovanje.


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak kaže kako prema Zakonu o socijalnoj skrbi roditelji njegovatelji imaju pravo na naknadu za vrijeme bolovanja, kao i za vrijeme korištenja odmora kada ne obavljaju poslove njegovatelja, međutim, prema saznanjima dobivenima izravno od roditelja, postoje teškoće u ostvarivanju ovoga prava. "Premda se djetetu za vrijeme odmora ili bolovanja roditelja osigurava privremeni smještaj u ustanovi, roditelji ovom rješenju nerado pribjegavaju i ne smatraju ga primjerenim, posebice u slučajevima kada djeca pokazuju izrazite teškoće u prilagodbi na novu sredinu ili nove osobe, ili kada je ustanova udaljena od obitelji, a to je čest slučaj u ruralnim područjima. Primjerice, iako Zakon omogućava roditelju njegovatelju korištenje godišnjeg odmora u trajanju od četiri tjedna, u stvarnosti se korištenje odmora rjeđe konzumira, smatrajući da bi primjerenija bila mogućnost kada bi se mogla za to vrijeme osigurati ista razina njege od strane druge osobe u domu djeteta i bez privremenog izdvajanja iz obitelji," zaključuje Slošnjak.
Apsurdi

Povećanjem iznosa roditelji bi sami mogli organizirati pomoć oko djeteta dok čekaju da se uredi sustavna podrška institucija.

Članica Udruge Sjena je i Marina Primorac, majka 17-godišnjeg Danijela koji ima teška oštećenja mozga i cerebralnu paralizu, a majka je njegovateljica već deset godina. "Visokoobrazovana sam, pravnica po struci, ali posljednjih deset godina kao samohrani roditelj radim za naknadu od 2500 kuna, iako sam potpisala ugovor o punom radnom vremenu. Moj sin je mentalno zdrav čovjek, ali potpuno ovisi o meni jer je nepokretan, i ima teži oblik skolioze te čekamo operativni zahvat. Trenutačno sam u novoj vezi i čekam treće dijete, ali i tu se susrećem s okrutnošću sustava. Naime, prema Zakonu o radu koji sam sklopila dužna sam otvoriti porodiljni dopust 45 dana prije, odnosno najkasnije 28 dana prije poroda, i biti na njemu minimalno 72 dana, međutim, to znači da ću dobivati porodiljnu naknadu od 2300 kuna, tj. ona će mi se računati kao nezaposlenoj osobi. Ministrica Murganić nedavno je najavila povećanje porodiljne naknade za drugih šest mjeseci dopusta na 5600 kuna, ali ja ću za novo dijete dobivati manje nego što dobivam sada. Još jedan apsurd jest i činjenica da moj suprug nema pravo na bolovanje za naše zajedničko dijete, jer sam ja doma na statusu njegovateljice," istaknula je Primorac.


Ema Nenadić
4800

roditelja njegovatelja trenutačno ima u Hrvatskoj
ŠTO U SLUČAJU SMRTI
Iz Udruge Sjena napominju da u slučaju smrti djeteta roditelji ostaju bez prihoda. "Smrću djeteta prestaje sve. Roditelji nemaju prava na resocijalizaciju, prilagodbu i uključivanje na tržište rada, nemaju pravo čak ni na žalovanje, jer drugim danom od smrti djeteta, sustav ih smatra radno sposobnima", ističe Rešetar. Pravobraniteljica Slonjšak kaže kako u slučaju prestanka prava na status iz bilo kojeg razloga, pa i u slučaju smrti djeteta, roditelj ostvaruje prava putem Zavoda za zapošljavanje jednako kao i drugi nezaposleni.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike