Regija
MJESNIM ODBORIMA NITKO NE VIDI SVRHU

Na izborima za vijeća MO-a u Županji samo jedna lista - HDZ-ova
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
“Zakon moramo provesti. Odborima treba dati veće ovlasti ili ih ukinuti i ne trošiti novac poreznih obveznika”, kaže Miličević
ŽUPANJA - Izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Županji, koji će se održati u nedjelju, 16. lipnja, već sada su doživjeli potpuni fijasko i pokazali da političke stranke za njih nisu zainteresirane. Smatraju ih nepotrebnim troškom za gradski proračun i bacanjem novca u vjetar jer njima se, složni su, baš ništa neće dobiti. Mišljenja su da mjesni odbori Županji nisu potrebni i da njihovo postojanje nema baš nikakve svrhe. Za sva tri mjesna odbora u gradu bira se po sedam članova, a mandat im traje četiri godine. Mjesni odbori bi, prema definiciji, trebali biti oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. I brinuti se o podizanju kvalitete življenja na svome području. No u Županji, kao i u mnogim drugim sredinama, u praksi nisu zaživjeli.Županjci će za manje od mjesec dana moći birati samo kandidate s liste HDZ-a jer su ostale političke stranke koje participiraju u Gradskom vijeću izbore odlučile ignorirati, a izostala je i kandidacijska lista grupe birača.

Ukinuti odbore
- Vijeća MO-a nikada se ne sastaju, osim na konstituirajućoj sjednici, niti su mjesni odbori ikada odlučivali o nečemu. Pa makar i o sto kuna proračunskih sredstava, gdje će se i kako utrošiti, i stoga nam ne pada nam na pamet sudjelovati u izborima koji su potpuno beznačajni. A to će, uvjeren sam, potvrditi i vrlo slab odaziv građana – kaže nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Mladen Huber. Napominje da je i prije četiri godine također predlagao da se vijeća mjesnih odbora ukinu jer to je, prema njegovu mišljenju, nepotrebno trošenje 70-ak tisuća kuna "na gluposti".

- Da bar svaki mjesni odbor godišnje dobije 100.000 kuna iz gradskog proračuna koje će utrošiti u prioritete tog dijela grada, rekao bih da imaju bar neku svrhu, a ovako je bespredmetno uopće o njima pričati - zaključuje i dodaje da bi trebalo promijeniti Statut Grada i ukinuti mjesne odbore i time bi se, smatra, riješio problem održavanja izbora.

I predsjednik županjskog SDP-a Josip Gregorović potvrdio nam je da je Gradski odbor te stranke donio odluku da neće izaći na izbore, a o svemu će se, kaže, očitovati u opširnijem priopćenju za javnost.

- Ne vidimo baš nikakvu svrhu ovih izbora. Mjesni odbori nemaju autonomiju za koju smo se mi zalagali i oni u Županji već godinama ne funkcioniraju. Nemaju nikakvog smisla, za njihov rad u proračunu nisu predviđena nikakva sredstva, nemaju čak ni svoje prostorije za rad niti su dužni ikome podnositi izvješća o radu i ne vidimo potrebu njihovog postojanje - zaključuje.

Zakonska obveza
Ni GO HSS-a Županje, doznajemo od predsjednika Marka Maroševca, neće sudjelovati u izborima za Vijeća mjesnih odbora jer ne prepoznaju njihovo značenje i svrhu.

Iako će sa svojom listom kandidata HDZ sudjelovati na izborima 16. lipnja, čelni čovjek najjače političke stranke u Županji, gradonačelnik Davor Miličević, također je protiv njihovog održavanja. Smatra da je to razmetanje novcem poreznih obveznika.

- Mjesni odbori nemaju uopće funkciju i mi smo tražili način da to izbjegnemo, međutim, izbori su zakonom propisani i mi ih moramo provesti jer smo legalisti. Kontaktirao sam i Ministarstvo uprave i dobio takav naputak. Zašto sistem ne prepozna propust, ili neka da veću funkciju i ovlasti mjesnim odborima ili neka ih ukine, to ja ne znam. Mišljenja sam da je ovo sada besmisleno i ništa nam ne znači. A s obzirom na veličinu Županje, postavlja se i pitanje mjesnih odbora. Ili možda netko misli da će se preko mjesnih odbora otvarati mogućnosti uhljedbe. To gradonačelnik sigurno neće dozvoliti - zaključuje Miličević.

Marija Lešić Omerović
U skladu sa zakonom i potrebama građana
Zakon propisuje održavanje izbora za vijeća MO i Grad ih je dužan provesti, a stajat će od 60.000 do 100.000 kuna. To je, smatra Miličević, totalni anakronizam, pogotovo što imaju samo jednu kandidacijsku listu. Napominje da nikakav prijedlog oporbe vezano uz ukidanje mjesnih odbora nije dobio. “Mislim da nije korektno od oporbe koja ne dolazi na Vijeće, minira cijelu demokraciju, da onda priča da se brine o ljudima. Gradonačelnik Županje će i dalje raditi svoj posao u skladu sa zakonom i potrebama građana. Je li to dovoljno i hoće li to netko prepoznati ili ne, pokazat će lokalni izbori”, zaključuje Miličević.
IZBORI STOJE OD 60.000 DO 100.000 KUNA
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike