Osijek
SLIKARI PODUČAVALI UČENIKE OŠ MATE LOVRAKA

Kolonija u Vladislavcima kao mala likovna akademija
Objavljeno 20. svibnja, 2019.

U Vladislavcima je nedavno održana prva Likovna kolonija Vladislavci na kojoj su slikari iz Likovne udruge Čepin djeci prezentirali kako se koristi slikarski alat, pokazali slikarske tehnike i ujedno s njima slikali. Kolonija je održana u Osnovnoj školi Mate Lovraka, čija ravnateljica Marija Poje ističe kako je do ove kolonije došlo na inicijativu i uz potporu općinskog načelnika Marjana Tomasa.

"Kolonija podsjeća na malu likovnu akademiju, inače prvu u našoj školi. Drago mi je da djeca imaju priliku vidjeti nastajanje likovnih djela i upoznati tehniku ulja na platnu. Nema nas puno, ali za prvu smo godinu svi jako zadovoljni. Djeca su izrađivala svoje slike, a slikari su ih savjetovali. Sve je skupa za svaku pohvalu", kaže ravnateljica Poje.

Dodaje je kako je uočila da ima talentirane djece, ali i ocijenila kako je sat ili dva likovne kulture tjedno premalo. "Ipak, pretpostavljam da će mnoga djeca kada se s njima radi na ovaj način zavoljeti slikanje, početi intenzivnije raditi, možda u budućnosti upisati likovnu akademiju. Zato podržavamo ovakve inicijative i zahvalni smo što su nas u tome počeli podržavati i umjetnici‘‘, kaže Poje.

Savjete su djeci davali, među ostalim, slikari Daniel Jakovljević, Branko Jalovičar i Stjepan Juriša, a Koloniji su se odazvala djeca Borna Katić, Lorena Čančar, Saša Karla Stiplošek, Mirna Orešković, Mia Grgić, Tihana Sekereš, Lana Katavić, Anamarija Pranjić Maksimilijan i Gabrijel Stiplošek. Rado su upijali sve savjete umjetnika iza kojih stoje godine rada i mnoge izložbe.

"Krenuli smo s ovom suradnjom, vjerujem da ćemo nastaviti i idućih godina kako bi Kolonija prešla u tradiciju. Imamo ovdje na Koloniji uistinu dobrih slikara, među njima i kćeri slikara Daniela Jakovljevića. Jedna je završila Primijenjenu umjetnost, a druga je na završnoj godini Primijenjene umjetnosti. Sve su to naši članovi, nastojimo generacijski pomladiti našu udrugu, a upravo je i rad s djecom korak prema tome, da zainteresiramo djecu da kada odrastu postanu članovi LUČ-a‘‘, kaže predsjednik Likovne udruge Čepin Branko Jaloviča. Sve slike koje su napravili umjetnici na Likovnoj koloniji Vladislavci ostaju kao dar školi, a neke će se naći i u prostorijama Općine ili nekih drugih institucija. D. Pejić
Cilj je da djeca školske dobi zavole slikanje i požele razvijati svoj likovni dar, možda i upisati akademiju
Najčitanije iz rubrike