Ekonomija
TEHNOLOŠKI "HLADNI RAT"

Blokadom Huaweija SAD odgovara na rast Kine
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Huawei: Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog softverskog ekosustava kako bismo korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo

Nakon što je američki Google, čiji je mobilni sustav Android ugrađen u golem dio pametnih telefona u svijetu, objavio da počinje otkazivati suradnju Huaweiju, kineskom telekomunikacijskom divu koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost, Huawei je izgubio pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih.



Trumpova zabrana

Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će se trenutačni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama i dalje moći koristiti.


Da za Huawei kreće poslovno izazovno razdoblje potvrdila je i informacija da s njima prestaju poslovati Intel, Qualcomm i Broadcom, vodeći svjetski proizvođači čipova. Navodno će Huaweiju trenutačna zaliha čipova trajati najmanje tri mjeseca, što bi trebalo biti dovoljno da se sazna trajnost američkih mjera. Microsoft još nije komentirao hoće li prestati isporučivati operativni sustav Windows Huaweiju, no vrlo je vjerojatno da će morati. Huawei već neko vrijeme razvija alternative za Android i Windows u slučaju da ga zadese situacije poput ove.


Podsjetimo, u jeku trgovinskih tenzija s Pekingom Donald Trump zabranio je američkim kompanijama trgovanje sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost, a ta je mjera prije svega ciljala Huawei, kao jedan od lidera nove generacije mobilnog interenta (5G).


Huawei je pak objavio kako je dao velik doprinos razvoju i rastu Androida diljem svijeta, blisko surađivao s njegovom platformom otvorenog koda kako bi razvio ekosustave za korisnike i za industriju te im bio jedan od ključnih globalnih partnera. "Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo", poručili su.


Ravnatelj središnjeg ureda za digitalizaciju RH Bernard Gršić, izjavio je da je riječ o novoj informaciji koju tek treba analizirati te da Hrvatska vodi svoju politiku, ali će ona biti u skladu s politikom EU-a.


Ekonomski analitičar Velimir Srića rekao nam je kako se pokazuje da je kroz stope rasta gospodarstva Kine ona već sada, prema BDP-u s gledišta kupovne moći, pretekla SAD.
Budućnost svijeta

- Druga stvar je što je Kina uspjela ovladati vrhunskim tehnologijama, i to u najvećoj mjeri uz pomoć upravo SAD-a, jer je američka strategija dugo bila jeftini rad u Kini, pa su tamo izvezli mnogo poslova u visokim tehnologijama. Ali su Kinezi usput proučili (i naučili) te tehnologije, i to mnogo više nego što su Amerikanci to željeli, i postali im istinski konkurenti. Huawei je na nizu područja postao broj jedan u svijetu, posebice kada je riječ o petoj telekomunikacijskoj generaciji. Uz to, Kina ima vrlo pametne globalne strategije, za razliku od SAD-a koji se reklamira samo kao globalni policajac sa svojom silom, vojskom i pokušajem izvoza svoje demokracije. A Kina ima inicijativu "Jedan pojas, jedan put", kao i velike investicije u Africi kojom su dugoročno zavladali. I Kina je, prema svemu sudeći, budućnost svijeta - ističe Srića. Dodaje kako su Kinezi sve to radili tiho i pametno, bez mnogo buke.

- Dobar primjer je i hrvatska velika investicija - ne grade Pelješki most Kinezi zato što tu netko nekoga voli, nego zato što to rade daleko bolje i jeftinije. Kao i sve ostalo, a što je glavnim igračima u svijetu teško prihvatiti - zaključuje Srića.


Igor Bošnjak/Hina
KORISNICI HUAWEIJA NE MORAJU BRINUTI
Korisnici Huaweijevih mobitela u Hrvatskoj ne moraju se brinuti zbog prekida suradnje te kineske kompanije i američkog Googlea, jer će na svojim mobitelima imati sve isto kao i do sada, ali je pitanje što će biti s novim kupcima - komentirao je poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta Dragan Petric. "Ova je situacija zapravo ‘zapetljala‘ tržište mobilnih telefona u svijetu na neočekivan način, no vjerujemo da korisnici neće mnogo ‘patiti‘, kao i da to neće ‘dotući‘ jaki Huawei, iako je moguće da utječe na izuzetno snažan trend njihovog globalnog rasta", kaže Petric.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike