Ekonomija
NA SAJMU VINA I DELICIJA

Vina iz Slavonije i Srijema u Splitu
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Srijem i Slavonija predstavili su se u Splitu na sedmom Sajmu vina i delicija "Vinski podrum" s pet vrhunskih vinskih priča. Započela je tom prigodom priča o srijemskim vinima s internacionalnom sortom, netipičnom za Srijem i Slavoniju, opisanom kao "iznenađenje za nepce, lagano i ugodno, baš kakvo je putovanje u taj dio Hrvatske", pomalo neočekivano, intrigantno, opuštajuće, a to je Čobankovićev Silvanac zeleni iz 2018., kao uvod u degustacijsku radionicu.
Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, uz svako je vino vezala i lijepu turističku priču. Uz Silvanac je tako vezala ležernost i lakoću putovanja po Srijemu i Slavoniji te posjet podrumima na Iločkoj vinskoj cesti. Vrhunski polusuhi Chardonnay iz 2017. Vinarije Trs i izniman Chardonnay iz 2016. Iločkih podruma opisala je kao tihe vladare i povezala ih s iločkim plemićima koji su tom gradiću ostavili bogatu kulturnu baštinu - dvorac, srednjovjekovne zidine, stare podrume iz 15. i 18. stoljeća… Buhačev Merlot iz 2016., jedino crno vino na radionici, povezala je s prekrasnom prirodom, srijemskim i slavonskim rijekama i šumama. Priča je zaokružena, dakako, Tramincem. Poznato je da se onaj Iločkih podruma pio na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. Njegove slatke varijante vole i oni koji ne piju vino, a na splitskoj radionici kušao se Traminac izborne berbe bobica iz 2015. Vinarije Dragun i Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2011. Iločkih podruma.S.Butigan
Najbolja pozivnica za posjet
- Dočekati zalazak sunca u Slavoniji i Srijemu uz čašu vrhunskog vina, posebice na obali Dunava, ili na najpoznatijim iločkim vinorodnim položajima Principovcu i Vukovu, posebno je iskustvo. Naše rijeke, dvorci, muzeji, bogatstvo tradicijske baštine, poznata gostoljubivost i gastronomija, uz nezaobilazna vina, najbolja su pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji - istaknula je Rujana Bušić Srpak. Osim navedenih pet poznatih vinarija s područja Vukovarsko-srijemske županije, u izložbenom dijelu popularnog splitskog sajma u Dioklecijanovim podrumima, predstavila se i "mlada" iločka Vinarija Papak.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora