Kultura
MEĐUNARODNO NATJECANJE FRANJO KREŽMA

Mladi violinisti iz šest država u Vinkovcima
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
VINKOVCI - Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci domaćin je velikog međunarodnog natjecanja za mlade violiniste Franjo Krežma, koje se održava od 20. do 24. svibnja.

- Prvi put u povijest naše glazbene škole, koja je osnovana 1948. godine, odvažili smo se organizirati bilo kakvo natjecanje. Ovo je prvo i već međunarodno, a pokazatelj uspjeha je broj škola koje su se odazvale, što nam pokazuje da ćemo i ubuduće imati važno natjecanje. Nastupit će 64 natjecatelja iz 30 škola. Iz Vinkovaca imamo šest vrlo darovitih učenika, koji će u ovom natjecanju pokazati svoj talent i učiniti svoj grad ponosnim. Natjecatelji su došli iz raznih krajeva regije. U pitanju je Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rusija, Austrija i Hrvatska. Laureat natjecanja, točnije, osoba koja će biti proglašena najboljim natjecateljem, dobit će od naših sponzora ‘Accord Case‘ iz Pule violinističku kutiju od ‘karbona‘ - istaknuo je Darko Domaćinović, ravnatelj Glazbene škole Josipa Runjanina.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković napomenula je kako joj je iznimna čast što je grad Vinkovci domaćin ovog međunarodnog natjecanja.

Glazbenici će se natjecati u osam kategorija i pretkategorija, s obzirom na godište za koju su se kategoriju prijavili. Ocjenjivački sud čine profesori: Lidija Bobić (Hrvatska), Brian Finlayson (Australija), Victor Abramian (Rusija), Milan Čizmić (Srbija) i Goran Končar (Hrvatska). M.K.
KREŽMA - IZNIMNI VIOLINIST I KOMPOZITOR
- Valja naglasiti da je Krežma jedno od naših najvažnijih imena, ne samo u violinističkom nego i općenito u glazbenom svijetu. I što je zaista nevjerojatno, s nepunih 13 godina završava Muzičku akademiju u Beču, kao možda jedini koji je u tim godinama uspio to završiti, s pohvalama, i kao violinisti i kao kompozitor, stoga možemo zaključiti da je on zaista iznimna ličnost koja je obilježila drugu polovinu 19. stoljeća. Napravio je jednu zvjezdanu karijeru do svoje 19 godine, kada je nažalost preminuo - istaknuo je Goran Končar, poznati hrvatski violinist.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike