Sport
ODBOJKAŠICE IZ BELOG MANASTIRA I OVE GODINE IMAJU MEDALJU S PH

Mlade Baranjke uz bok najboljima
Objavljeno 20. svibnja, 2019.

Premda iz relativno male sredine, opterećen ne baš sjajnom financijskom situacijom te brojnim odlascima iz kluba, belomanastirski ženski odbojkaški klub Baranja djeluje i radi već desetak godina.

I ne samo to. U jedini baranjski grad iz godine u godinu djevojke donose odličja. Nedavno su se odbojkašice (U-13) s Prvenstva Hrvatske u mini i maloj odbojci u Rovinju vratile kući sa srebrnom medaljom. U finalu su poražene od vršnjakinja iz zagrebačke Mladosti, ali taj poraz nimalo ne smanjuje uspjeh belomanastirskih odbojkašica.

- Mladost, kao i većina drugih ekipa koje su nastupile na PH, ima znatno više igračica, dolazi iz veće sredine i financijski je potkovanija od nas. Stoga je naše zadovoljstvo zbog srebra veliko - kaže Joško Hatvalić, predsjednik ŽOK-a Baranje, podsjećajući kako su lani na istom natjecanju mlade Baranjke osvojile broncu. Plasman na državno prvenstvo izborile su nakon regionalnih kvalifikacija, a u Rovinju su od šest utakmica pobijedile četiri.

- Djevojke su na početku bile malo u grču, pa smo izgubili prvi susret od Olimpika, zatim su se djevojke opustile i krenule s pobjedama te otišle do finala. U završnom susretu s Mladosti nismo mogli do iznenađenja, ipak je ona najbolja hrvatska ekipa - dodao je Hatvalić nakon lijepe rovinjske avanture.

Većina U13 ekipe ŽOK-a Baranje tijekom godine nastupa i za seniorski sastav, koji se natječe u Trećoj hrvatskoj ligi. Upravo je to jedan od osnovnih problema u klubu.

- Bili bismo sretniji kada bi za seniorski sastav nastupale nešto starije igračice, ali to nije tako. Nakon završetka srednje škole uglavnom se prestaju baviti sportom, a, nažalost, u posljednje vrijeme to se događa i s učenicama 3. ili 4. razreda srednje škole. Ipak, nekako spajamo kraj s krajem, pa se natječemo u svim uzrastima osim juniorskog. Recimo, naša najstarija igračica ima samo 18 godina i to sve govori - kaže Hatvalić.

Problem su na neki način i financije, premda uspijevaju izgurati sezonu. Zahvaljuju Gradu Belom Manastiru, koji je povećao izdvajanje za sport, Baranjskoj čistoći, koja za daljnja gostovanja relativno jeftino iznajmljuje minibus, sponzorima, koji se odazivaju na njihove zamolbe, i najviše roditeljima, bez kojih najvjerojatnije klub ne bi ni postojao. Inače, u klubu je 50-ak mladih igračica, s kojima radi profesor kineziologije Darko Bošnjak iz Valpova. U rad je uključeno još dvoje profesora kineziologije, Vlasta Kajtar i Milan Petrović, a ŽOK-ovci su uspjeli iškolovati trenericu mlađih kategorija Jelenu Šošić. ŽOK Baranja često se spominje i na proglašenju najboljih i najperspektivnijih sportaša i sportskih kolektiva Belog Manastira. I. Getto
Žele u Dramalj na pripreme
Odbojkašice Baranje 24. svibnja odlaze na međunarodni turnir u Priboj, gdje će nastupiti klubovi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Početkom lipnja planiraju nastupiti na valpovačkom street volley turniru. Ako njihov projekt prođe komisiju ZDUŠ-a i dobiju određena financijska sredstva, želja im je otići u Dramalj na pripreme, gdje je smještena Vila Baranja.
Najčitanije iz rubrike