Novosti
VELIKOM SKUPU HDZ-A NAZOČILI MERKEL I WEBER

Plenković: Potvrdit ćemo da je HDZ najjača stranka
Objavljeno 19. svibnja, 2019.
Domoljublje i Europska unija nisu u suprotnosti, rekla je Angela Markel

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu članovima i simpatizerima stanke na središnjem predizbornom skupu za EU izbore da idu "zajedno do pobjede 26. svibnja, s ljubavlju za Hrvatsku", naglasivši kako očekuje da HDZ-ova lista bude pobjednička s najvećom potporom i najviše mandata te da podrže kandidata Europske pučke stranke Manfreda Webera u izboru za predsjednika Europske komisije.

U prepunoj dvorani Cibona, na kojoj se predstavilo 12 HDZ-ovih kandidata za te izbore, predvođenih Karlom Resslerom, okupilo se oko 6000 članova i simpatizera HDZ-a. Na skupu su, uz predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenković, sudjelovali i kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Plenković je podsjetio da 2020. Hrvatska preuzima predsjedanje EU-om, a prije samo tri desetljeća nije bila politički subjekt na međunarodnoj sceni. "To je golemi uspjeh Hrvatske i postignuće svih nas", naglasio je Plenković, dodavši kako je HDZ pobjednička i utjecajna stranka hrvatskog naroda koja je imala ključnu ulogu u stvaranju hrvatske države. Dodao je kako će 2019. HDZ potvrditi da je najjači kada samostalno izlazi na izbore i bira svoje zastupnike za Europski parlament te da "ima 12 kompetitivnih kandidata dokazanih u svom dosadašnjem političkom angažmanu."

Ocijenio je i kako je hrvatski narod suočen s onima koji su "otkrili suverenizam" nakon što je RH već 30 godina samostalna, koji govore o EU-u, a za ulazak Hrvatske u EU nisu mrdnuli malim prstom. "Dovoljno smo jaki da im pokažemo što smo mi, a tko su oni koji neće prijeći izborni prag", kazao je Plenković. Rekao je da njihovim kandidatima i programom "Hrvatska za generacije" šalju poruke kako razumiju da je današnji EU sazdan na baštini, nasljedstvu i ideji demokršćanskih političara s početka 50-ih godina prošlog stoljeća.

Plenković je podsjetio kako je upravo HDZ iznio projekt članstva Hrvatske u EU-u, pregovora i njihove ratifikacije. "Prva je koja je zaista identificirana s tim postignućem u formi naše Vlade, aktivna, proeuropski orijentirana, štiteći nacionalne interese u našoj europskoj obitelji", poručio je. Istaknuo je kako je njegova Vlada ostvarila proračunski višak, smanjila javni dug, izišla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža te podigla kreditni rejting koji je dva puta padao za vrijeme SDP-a. Naglasivši i sigurnost, kao drugu ključnu točku HDZ-ova programa, rekao je da 6500 tisuća policajaca danonoćno čuva naš državni teritorij kao dio pripreme za Schengen.

- Kada smo krenuli, bili smo na devet posto ugovorenih europskih sredstava, a sada smo na 68. Do kraja godine bit ćemo na 85 posto. To je ključna poluga razvoja i ključni investicijski alat. To su i zračne luke, Pelješki most, autoceste, željeznice, LNG terminal, širokopojasni internet i ulaganja u znanost i obrazovanje te mlade. To su postignuća vlade HDZ-a, koja zna Europu, razumije ju i koristi najbolje u interesu hrvatskog naroda - poručio je Plenković.

- Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći - istaknula je pak na tome skupu Angela Merkel, naglasivši kako je EU projekt mira, slobode i blagostanja. "U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir", a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove", "da u Europi pronalazimo zajednička rješenja".

Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke, trenutačno najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, istaknuo je kako "volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini". On je pozvao na odgovor nacionalistima, "čije je razmišljanje u prošlosti dovelo do tragedija, protiv čega se treba boriti" i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu. Weber je istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez nego i unija vrijednosti, naglasivši da je zajednički temelj Europe kršćanstvo. Zaključio je kako treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć da se izvoze europske vrijednosti.

Igor Bošnjak/Hina
Angela Merkel

njemačka kancelarka

IZVJESNO PRISTUPANJE RH SCHENGENU I EUROZONI U IDUĆEM MANDATU EK-a

Pristupanje Hrvatske eurozoni i šengenskom prostoru u nadolazećem mandatu Europske komisije je izvjesno. Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner, kazala je Angela Merkel na konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Merkel je istaknula kako 370.000 hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj te 2,5 milijuna njemačkih turista koji svake godine posjete Hrvatsku čine most između dviju država. Naglasila je kako Njemačka želi postići da članstvo u EU-u dovede do daljnjeg gospodarskog rata i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život te da se i to mora uzeti u obzir u novoj financijskoj perspektivi, no i da “sve ključne brojke pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom”. Plenković je izrazio je ambiciju da se tijekom našeg predsjedanja donese i europski proračun te da “šengenski prostor bude ono što je nekad bio”, a s Merkel je razgovarao o usklađivanju strateških ciljeva tijekom dva predsjedanja, tijekom kojih će dvije države, prema riječima kancelarke, “tijesno surađivati”.
PRIPREMA ZA EUROPU NOVE GENERACIJE
Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je na početku skupa kako je uvjeren u još jednu uvjerljivu pobjedu HDZ-a na tim izborima. “Lista koju predvodim savez je nekoliko generacija HDZ-a i savez nekoliko generacija Hrvatske. Ali svi radimo zajedno i dišemo kao jedan”, rekao je je Ressler. Naglasio je i kako je njihov program usmjeren na budućnost i pripremanje Hrvatske za Europu nove generacije te program usmjeren na rast, zapošljavanje i sigurnost, kao i za sigurnu i snažnu Hrvatsku unutar snažnog EU-a. Druga na HDZ-ovoj listi, europarlamentarka u dva mandata Dubravka Šuica, rekla je kako je Resslerovo ime, kao prvo na listi, “slanje simboličke poruke mladima u Hrvatskoj da se netko brine o njihovoj budućnosti”. Nositelja HDZ-ove liste dotaknula se i Merkel, zaključivši svoj govor na hrvatskom jeziku: “Izađite na izbore, podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!”
5,3

milijardi eura trgovinska je razmjena RH i najvećeg partnera - Njemačke