Novosti
ODRŽAN PRVI STRUČNI SKUP NEUROLOGA SLAVONIJE I BARANJE

Neurološka struka već 20 godina brzo napreduje
Objavljeno 20. svibnja, 2019.

U Vukovaru je u subotu održan prvi stručni skup neurologa Slavonije i Baranje na kojemu su sudjelovali djelatnici osam općih i županijskih bolnica s istoka Hrvatske te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb.

Voditeljica Odjela za neurologiju OŽB-a Vukovar dr. sc. Biserka Kovač istaknula je kako su skup održali zbog velikog napretka u neurološkoj struci posljednjih godina.

‘‘Postali smo bolji u dijagnosticiranju neuroloških bolesti, liječenju, smanjenju invaliditeta i produženju života neuroloških bolesnika jer je temeljni rast neuroznanosti poboljšao rad kliničke prakse. Stoga smo se odlučili sastati i razmijeniti mišljenja i iskustva kako bi u budućnosti bili još bolji‘‘, rekla je, dodavši kako je moždani udar jedna od najčešćih neuroloških bolesti, no ima ih dosta koje ne dolaze u prvi plan, a u ekspanziji su, poput multiple skleroze, epilepsije i bolesti perifernog živčanog sustava. Prema njezinim su riječima neurolozi dobro educirani, no svakodnevno moraju raditi na daljnjoj edukaciji kako bi bolesnici bili što bolje liječeni, što manje invalidizirani te kako bi što duže živjeli.

‘‘Što se tiče prevencije moždanoga udara, svatko treba poduzeti ono što sam može: voditi zdrav život bez stresa, paziti na prehranu, kontrolirati krvni tlak i šećer u krvi i vježbati. Kada se ukaže potreba uzimanja terapije nužno je obratiti se na vrijeme najbližem neurologu‘‘, poručila je Kovač. Istaknula je kako na neurološkom odjelu vukovarske bolnice radi sedam neurologa specijalista i imaju četiri specijalizanta, što navodi na zaključak kako će za nekoliko godina imati dobar tim koji će pokriti sva područja neurologije.

Prof. dr. sc Zdravka Poljaković, subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, navela je kako statistike kazuju da je u Hrvatskoj sve više neuroloških bolesnika, posebno iz područja moždanih udara, cerebrovaskularnih, ali i tumorskih bolesti.

‘‘Zabrinjavajuće je što se svake godine sve manje novih liječnika prijavljuje na specijalizaciju iz neurologije, pa ćemo za pet godina biti deficitarni. Neurologija je bila izuzetno konzervativna struka, no u posljednjih je 20 godina ekstremno napredovala, pa gotovo svakodnevno imamo nova saznanja, metode i postupke i sve bolje rezultate‘‘, poručila je.

Brojne bolesti, ne samo neurološke, zahvaćaju sve mlađe osobe, a Poljaković navodi kako su ljudi danas prisiljeni brže živjeti, ali su nezadovoljniji, pa unutarnje stanje pojedinca pridonosi i cijelom imunološkom sustavu.

"Svaku bolest kojoj nađemo uzrok imamo šansu trajno izliječiti. Nažalost, u puno slučajeva ne otkrijemo uzrok i tada nastaju kronične bolesti‘‘, rekla je.

Prvi stručni skup neurologa Slavonije i Baranje organizirao je Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Dragana Korpoš
Bosanac: Pored stručnog rada nužna je i edukacija
Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je zadovoljstvo što je Odjel za neurologiju organizirao važan stručni skup.

“Ponosna sam na rad naših neurologa jer zorno pokazuju kako, osim stručnog i mukotrpnog rada, imaju vremena i za znanost, okupljanja i razmjenu iskustava, kako bi mogli što bolje pomoći našim pacijentima”, naglasila je ravnateljica.
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina

Najčitanije iz rubrike