Regija
NOVINA U SREDNJOJ ŠKOLI DONJI MIHOLJAC

Dogodine se uvodi program hotelijersko-turistički komercijalist
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC

Prijave obrazovnih programa počinju za mjesec dana i od tada učenici mogu odabrati srednje škole prema prioritetu. U Srednjoj školi u Donjem Miholjcu imaju tri obrazovna sektora – opća gimnazija, poljoprivreda i strojarstvo, i ukupno nude 27 programa zanimanja. Školu pohađa 330 učenika, a prema riječima ravnatelja Nenada Perića, iz godine u godinu sve ih je manje.

- Broj učenika drastično pada. U prosjeku u razredu je 24 učenika, a imamo i razreda s 12 učenika, ali i još manje. To nije dobro. No da bismo privukli što više učenika, prije pet godina uveli şmo pet novih zanimanja, jer moramo pratiti trend. Tako omogućujemo stjecanje strukovne kvalifikacije – tehničar poljoprivredne mehanizacije, automehaničar, strojobravar, strojarsko-računalni tehničar i CNC operater. Naravno da ćemo se i dalje širiti, tako da ćemo ugaziti u nove kombinacije i programe. Za sada je izvjesno da ćemo učenicima ponuditi program hotelijersko-turistički komercijalist, a koji će se moći upisati školske 2020./21. godine – kazao je ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac, Nenad Perić.

Osim toga, ravnatelj je istaknuo i stipendije za obrtnička zanimanja koje bi trebale biti dodatni poticaj za upis u ovu školu. Stipendije za obrtnička zanimanja već daje Županija, a kao još jedan plus napominje da je prije mjesec dana potpisao ugovor s INA-om, koja je zainteresirana za stupendiranje učenika.

Napomenuo je da je obrazovni sektor strojarstvo danas u najboljoj opciji i da učenici nakon završetka školovanja bez problema nalaze posao. Donjomiholjački srednjoškolci praktična znanja stječu u inozemstvu, što, kaže ravnatelj, i nije dobro.

- CNC operateri i idu u Portugal dva tjedna na praksu. No naši učenici putuju i po Irskoj, Španjolskoj, Finskoj i ostalim zemljama te tako stječu potrebna znanja. Nažalost, to nekada nije dobro jer ih zemlje vrbuju i vrlo se lako odluče raditi vani - upozorava ravnatelj donjomiholjačke Srednje škole, koja će sljedeće godine obilježiti tri vrijedna jubileja. Škola će slaviti 130 godina srednjoškolskog obrazovanja na područlju Donjeg Miholjca, 75 godina gimnazije i 60 godina "poljoprivrede". S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike