Kultura
U OSIJEKU DODIJELJENA NAGRADA "ANTO GARDAŠ"

"(Z)ezopove basne” Silvije Šesto najbolja knjiga za djecu
Objavljeno 20. svibnja, 2019.
Nagrada se dodjeljuje 13. godinu, a osnovana je na inicijativu Stjepana Tomaša
OSIJEK


Za knjigu "(Z)ezopove basne” vrsnoj spisateljici za djecu Silviji Šesto dodijeljena je u Osijeku književna nagrada "Anto Gardaš", koju stručni žiri dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u prethodnoj godini. Nagrada se dodjeljuje trinaestu godinu zaredom, a osnovana je na inicijativu osječkog književnika Stjepana Tomaša, prijatelja osječkog pisca za djecu Ante Gardaša. Uz njega najbolju knjigu odabrale su članice žirija Diana Zalar i Branka Primorac.


Velika konkurencija

U ime Društva hrvatskih književnika predsjednik Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK Mirko Ćurić rekao je kako se svake godine na natječaj za dodjelu ove nagrade javlja između 30 i 40 autora, a ove godine bilo ih je 36. Među njima odabrano je deset najkvalitetnijih, a prema riječima žirija u oštroj konkurenciji jednoglasno je izabrana knjiga Silvije Šesto. Iza nje još tri knjige imale su jednak broj bodova, što govori o kvaliteti pristiglih radova ove godine. Nekoliko ih je bilo o temi poznate Sigetske bitke, što nije slučajno jer je 2016. godina bila četiri stotine i pedeseta obljetnica od tragične bitke s Turcima i


pogibije Nikole Šubića Zrinskog. Zanimljivost je i to da i ove godine prevladavaju spisateljice, a da su ženskog roda i gotovo sve dosadašnje dobitnice ove nagrade.


Zbirka S. Šesto na samo 60 stranica, inspirirana poznatim Ezopovim basnama, unoseći suvremenost, donijela je novu dimenziju poznatim basnama i zasluženo je dobila nagradu, mišljenja je žiri. Ilustracije u knjizi djelo su njezina sina, koji se njima vratio u svoje mlađe dane.


"Zgodna je dosjetka da životinje koje se spominju u basnama imaju i vlastita imena: vuk nije tek vuk, imena su mu Branimir, Dinko ili Slavko. Miševi su Martin ili David, Lisice su Milica i Larisa, zec je Pero, kornjača je Anamarija, lav se jednom naziva Lujo, drugi put Joža, bik je Arnold, gavran je Miro, koza je Katica itd.", napomenula je članica žirija B. Primorac.


Posebna odlika zbirke su poruke, koje Šesto šalje mladim čitateljima, nazvavši ih ZEZ PORUKAMA. Tako u poznatoj basni o mravu i cvrčku kao zaključak priče je rečanica u kojoj se kaže da je unatoč svemu cvrčak nahranjen, kako ne bi umro od gladi. Autorica je, što nije slučaj s Ezopom, svim svojim likovima dala vlastita imena, pa ih je i na taj način približila čitatelju i suvremenom vremenu.

Cvijeće za baku

"Velika mi je čast što je stručno povjerenstvo kao najbolju odabralo moju knjigu i nadam se da će se svidjeti čitateljima. U knjizi sam obradila Ezopove basne, malo ih personalizirala i prilagodila današnjem vremenu kako bi bile aktualne”, rekla je Šesto.


Čestitajući dobitnici, Miro Gardaš, sin Ante Gardaša, rekao je kako su svake godine prilikom dodjele nagrade osjećaji podvojeni jer se ona dodjeljuje u vrijeme rođendana Ante Gardaša, koji je rođen 21. svibnja.


"Javlja se tuga što njega više nema, ali tu je ujedno i radost što se već trinaesti put, zahvaljujući zauzimanju njegovih prijatelja iz Društva hrvatskih književnika, dodjeljuje književna nagrada nazvana po njemu”, rekao je Miro Gardaš, a unuka Ante Gardaša ponijela je cvijeće svojoj baki, supruzi Ante Gardaša, po kojem nosi ime nagrada.


Dodjelu nagrade organiziralo je Društvo hrvatskih književnika u suradnji s Gradom Osijekom, Ministarstvom kulture RH i Osječko-baranjskom županijom. Grad Osijek inače je trajan pokrovitelj nagrade, koja će tako trajati još dugi niz godina i nagrađivati pisce za djecu iz cijele Hrvatske.


Silvija Šesto jedna je od najuglednijih i najpopularnijih književnica za djecu. Tijekom dugog i plodnog spisateljskog djelovanja objavljivala je poeziju, prozu, slikovnice, dječje drame za radio i kazalište te niz kvalitetnih i rado čitanih knjiga ili gledanih predstava za djecu, a naslova je toliko da ih sve ovom prigodom ne možemo navoditi. Zastupljena je u čitankama i lektiri, ovjenčana najznačajnijim književnim nagradama kojima se, eto, sada pridružuje i ova nagrada.
Darko Kovačević
U KONKURENCIJI MNOGO KVALITETNIH KNJIGA
Na ovogodišnji je natječaj stiglo 36 naslova, a Povjerenstvo u kojem su dr. sc. Dijana Zalar, Branka Primorac i Stjepan Tomaš, u uži je izbor odabralo djela Snježane Babić Višnjić "Suze Boga Marsa", Tomislava Bašića "Otok", Mladena Kopjara "Sjena brončanog štakora", Ksenije Kušec "Otok", Anđe Marić "Tajna zmajskog mosta", Zorana Pongrašića "Život (ni)je bajka", Josipa Sanka Rabara "Bajke i priče za djecu", Silvije Šesto "(Z)ezopove basne" i Tihija Stepanića "Ljeto na jezeru Čiču". Branka Primorac ukratko je na dodjeli opisala tematiku svih deset odabranih knjiga, uz napomenu da je doista bilo teško odabrati najbolju, jer više je bilo vrlo kvalitetnih. Članovi žirija posebice su naglasili zahvalnost malim izdavačima koji uporno tiskaju knjige za djecu, a posebice su izdvojili Nakladu Bošković s više od 40 knjiga izdanih za djecu u posljednjih 15 godina.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike