Osijek
OBRTNIČKA ŠKOLA NA VODENICI

Pekari mijesili kruh, a stolari predstavili mlin
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Gea podržala rad učeničke zadruge Kreativne ruke i građanima predstavila obrtnička zanimanja

Nakon što ih je prošle godine oko Badnjaka udruga Vodenica spojila na kićenju bora, Obrtnička škola Osijek i Lions Club Gea jučer su suradnju okrunili organizacijom jedinstvenog događaja, usmjerenog mladim pekarima i stolarima.


Naime, na nekoliko štandova ispred vodenice predstavljeni su radovi učeničke zadruge Kreativne ruke, od ukusnog kruha s namazima do drvenih predmeta poput ploče za igru mlina i kutijica za razne sitnice.


- Cilj nam je promovirati rad mladih obrtnika i nagraditi ih, jer u školi dovoljno vrijedno rade da zbilja zaslužuju svaku podršku - naglasila je na malom sajmu Valerija Vuković Kondža, predsjednica LC-a Gea, podsjetivši kako njezina udruga blisko surađuje sa srednjim školama još od početka godine, kada je s Poljoprivrednom školom posadila nekoliko sadnica autohtone jabuke.
- Mladi pekari su od brašna dobivenog na vodenici pripremili kruh različitih oblika, kojima je zajednička ekopriča, bez aditiva, baš kao što su to radili i naši predci. Djevojke tako prezentiraju kruh, a momci građanima na štandu demonstriraju cijeli proces izrade pekarskih proizvoda - kazala je Željka Korpar, nastavnica teorijsko-stručnih predmeta za pekare u Obrtničko školi, hvaleći svojih deset učenika, ali i dva vrijedna stolara. Korpar je posebno istaknula suradnju s osječkom vodenicom, jer učenici ondje izravno mogu vidjeti kako se na tradicionalni način dobiva brašno, a ujedno dobivaju i poduzetničke ideje za buduće proizvode. Upravo takav plan imaju Marija, Mateja i Ivana, učenice drugog razreda za zanimanje pekar, koje planiraju položiti pomoćnički pa majstorski ispit, nakon čega se žele upustiti u poduzetničke vode, baš poput dvaju kolega.


Marko Mandić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana