Novosti
UKUPAN DUG IZNOSI 32,12 MILIJARDI KUNA

U blokadi 259.187 građana i 18.828 poslovnih subjekata
Objavljeno 17. svibnja, 2019.

Krajem travnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 259.187 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,26 milijardi kuna, a blokirano je bilo i 18.828 poslovnih subjekata, s ukupnim dugom od 8,86 milijardi kuna, objavila je Financijska agencija.

To je 15 poslovnih subjekata, ili 0,1 posto, manje nego u ožujku. Prema Fininim podatcima, u blokadi je krajem travnja bilo 7245 pravnih osoba s ukupnim dugom od 7 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5,37 milijardi, a na kamatu 1,66 milijardi kuna. U blokadi su bile i 11.583 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovi glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 430,13 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem travnja iznosio je 1,83 milijarde kuna.

Podatci iz Fine pokazuju i da je broj blokiranih građana i njihov dug smanjen u odnosu prema kraju ožujka, pa je krajem travnja blokirane račune imalo 1838 građana, ili njih 0,7 posto manje nego krajem ožujka. Blokirani su građani krajem travnja za glavnicu dugovali 16,75 milijardi kuna, što je 359,87 milijuna kuna, ili 2,1 posto, manje nego krajem ožujka. Istodobno, dug građana na osnovi kamata iznosio je 6,5 milijardi kuna, što je u odnosu prema ožujku 52,77 milijuna kuna, ili 0,8 posto, manje.

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem travnja iznosio 23,26 milijardi kuna, što je 412,6 milijuna manje nego krajem ožujka ove godine.

Prema podatcima Financijske agencije, najveći iznos duga građana - 6,32 milijarde kuna (bez kamata), odnosio se na dug financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,7 posto. Najveći, pak, broj građana, njih 99.045, ima dug tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperatori.

Krajem travnja u blokadi su zbog duga većeg od milijun kuna bila 1522 građanina, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 38,5 posto. Naime, građani koji su blokirani zbog duga većeg od milijun kuna ukupno duguju 6,45 milijardi kuna, od čega se najveći dio duga, ili iznos od 2,91 milijarde kuna, odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora. I.Bošnjak
PROBLEM DUGOTRAJNO BLOKIRANIH RAČUNA
Iz Financijske agencije također podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana koji imaju dugotrajno blokirane račune donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete. Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je pak stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma njihova primitka u Financijsku agenciju i po kojima nije bilo nikakvih naplata u posljednjih šest mjeseci. Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić