Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Novo nebo i nova zemlja
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

Neki mudri ljudi, pa i teolozi, rado su pisali o idealnoj državi, Utopiji, zemlji Dembeliji... Tako je i veliki kršćanski mislilac Augustin napisao djelo “O državi Božjoj”. I danas maštamo o poštenoj državi i uređenom društvu, tako da se često može čuti uzdah: “E, da je meni pet minuta vlasti...”

Je li uopće moguće ostvariti pravedno društvo i savršeno uređenu državu? A evo, o toj novoj, idealnoj zemlji govori Ivan u Knjizi otkrivenja: “I vidjeh novo nebo i novu zemlju jer - prvo nebo i prva zemlja uminu; ni mora više nema.” Na koncu Ivan zaključuje: “Evo, sve činim novo!” Rekli bismo, ako se govori o potpunoj novosti neba i zemlje, onda se to može odnositi samo na vječnost. Međutim, kršćani vjeruju da se te riječi u velikoj mjeri mogu i trebaju odnositi i na našu sadašnjost. U kršćanstvu je poznat izraz “već, ali ne još”. To znači pravi čovjek, duhovan čovjek, Božji čovjek već nosi u sebi one vječne vrednote, već ima u sebi dah vječnosti, ali u isto vrijeme još ne može to ovdje na zemlji u cijelosti ostvariti.

Kako na ovu zemlju donijeti taj “dah vječnosti”, tu novinu? Jednostavno. Malenim koracima. Unoseći tu novost u sebe, unosim je i u svijet u kojemu živim. Ako uspijem svladati u sebi nalet srdžbe - nov sam čovjek. Ako nadvladam svoju sebičnost i ovisnost o bilo čemu što me zarobljava - nov sam čovjek. Ako u svoju sredinu unesem bar malo vedrine, dobrote, nježnosti, razumijevanja, samoprijegora, marljivosti, strpljivosti, praštanja, milosrđa, sućuti - nov sam čovjek.

Nismo zadovoljni stanjem u svojoj obitelji? Smatram da su nezdravi odnosi u mome susjedstvu, da je puno nekorektnosti i nepoštenja u okružju u kojemu radim? Uvjeren sam da vodstvo našega grada, županije ili države ne čini što bi trebalo? U političkom smislu možda možemo nešto učiniti i to će biti dobro. Međutim, ono što mogu i trebam učiniti jest to da ja u svakom trenutku nastojim dati svoj - makar maleni - doprinos da ozračje u kojemu živim i radim bude bar malo vedrije, dobronamjernije, dobrohotnije, iskrenije. Što god drugi mislili, ja mogu pridonijeti da se već ovdje u mom okružju stvara nova zemlja, pravednija, humanija, ljepša. To je ona “moja mala kap” koja pridonosi boljitku i sreći svih nas. Ako ništa, imam svoj mir, jer ja svoje činim...
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

Najčitanije iz rubrike