Novosti
RADI SE NA TOME DA SE RADNICIMA ISPLATE PLAĆE

Stečaj Uljanika ne znači i njegovu definitivnu smrt, čekaju se Kinezi
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
U stečaj ide i krovna tvrtka Uljanik grupe - Uljanik d.d., odlučio je u petak Trgovački sud u Pazinu. Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, prema najnovijim podatcima, blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovih inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. Prema riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju. Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović.


Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog Brodogradilišta 3. maj u kojemu drži 87 posto dionica. Djelatnost Uljanika d.d. je isključivo upravljačka pa ustvari i ovisi o radu ostalih članica grupe, a stečaj nad tom krovnom tvrtkom otvoren je nakon što je nekoliko članica već završilo u stečaju. Tako je početkom tjedna stečaj otvoren nad jednom od najvažnijih tvrtki iz sastava grupe - Uljanik Brodogradilištem. Hoće li i nad drugim brodogradilištem iz sastava grupe, riječkim 3. majem, biti otvoren stečaj znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja. O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište. Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa, a iako se njihova odluka očekivala u roku od desetak dana, ona još nije poznata.


Premijer Andrej Plenković ponovio je u petak da stečaj Uljanika ne znači i likvidaciju tog brodogradilišta istaknuvši kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić radi na tome da se radnicima isplate pripadajuće plaće i naknade za nezaposlene.


"Čuo sam vijest jutros, obavijestio me ministar Horvat o proglašenju stečaja. Stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Ministar Pavić intenzivno radi na tome da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada te da im se preko Agencije za radnička potraživanja isplate plaće", rekao je Plenković. Što se tiče povratnih informacija iz Kine, o eventualnoj zainteresiranosti kineskih ulagača, ponovio je kako je dolazak Kineza najavljen za idući tjedan, njihova delegacija će doći.
Vuk Tešija
Vlada želi dio novca vratiti u proračun
Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ustvrdio je kako je današnja odluka politička odluka, a pretpostavlja kako "neki danas trljaju ruke", računaju da će lakše ući u Uljanik "pa će lešinari odraditi svoje." "Ovo što se danas dogodilo politici očigledno odgovara. Dogodio se stečaj. Pretpostavljam da neki danas trljaju ruke, računaju da više nema ni sindikata i da će lakše ući u Uljanik pa će lešinari odraditi svoje. Možda Vlada na taj način računa dovršiti brodove pa će ponovno angažirati (Danka) Končara i (Tomislava) Debeljaka, koji su se pokazali neozbiljnim partnerima. Vlada ih je maknula iz te priče, na kraju ih možda može i vratiti", kaže Cerovac. "No neka znaju da sindikat i dalje postoji i neće dopustiti da netko uđe u Uljanik i da od njega radi što hoće", poručio je predsjednik Jadranskog sindikata. Upitan zašto bi Vlada trebala dovršiti brodove, a ne brodovlasnici, Cerovac podsjeća kako je Vlada platila jamstva i ima hipoteku na te brodove. "Vjerujem da bi dio novca željela vratiti u proračun", rekao je.
Možda ste propustili...